Ultimă oră! Percheziţii de amploare la domiciliile unor falsificatori de carduri din Zalău

Percheziţii de amploare în mai multe judeţe din ţară, printre care se numără şi Sălajul, dar şi în Republica Dominicană şi Anglia. Sunt vizate aproximativ 80 de persoane acuzate de fraude cu carduri clonate. Prejudiciul depăşeşte 2 milioane de euro. Acţiunea se desfăşoară la o zi după ce procurorii DIICOT Sălaj au anihilat un grup de crimă organizată din Jibou, specializat în „cămătărie”.

Procurorii DIICOT au efectuat, joi dimineaţă, 85 de percheziţii domiciliare pe raza a 17 judeţe, printre care se numără şi Sălajul, aici având loc patru astfel de cercetări, toate la imobile aparţinând aceleiaşi persoane. Percheziţiile au vizat destructurarea unor grupuri infracţionale organizate transfrontaliere, specializate în fraude bancare. Pagubele provocate s-ar ridica, potrivit DIICOT, la aproximativ 2 milioane de euro.

Persoanele ridicate vor fi cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, deţinere de echipamente în vederea falsificării şi falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică.
Simultan sunt efectuate percheziţii domiciliare şi în Germania, Marea Britanie, SUA şi Republica Dominicană.
Grupările vizate de către acţiunea DIICOT sunt constituite din peste o sută de persoane, printre care se numără şi fratele şi finul omului de afaceri Nicu Gheară. Potrivit comunicatului instituţiei amintite, liderii grupării lor sunt Gheară Constantin, zis Tică, 53 de ani, Ursu Romeo, zis Boenică, 45 de ani, Ghiuri Lucian, zis Piticu, 45 de ani, şi Şerban Relu, 57 de ani.
Sub coordonarea acestora, membrii grupărilor au confecţionat aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS –uri, aflate pe teritoriile următoarelor state: Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria.
Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea unor mijloace de plată electronică, utilizate ulterior pentru retragerea unor sume substanţiale de bani, pe teritoriile Republicii Dominicane, SUA, Japoniei, Iordaniei şi Nepalului.
Valoarea prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională depăşeşte suma de 2 milioane de euro.
La sediul DIICOT vor fi conduse 70 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale faţă de învinuiţi.
Procurorii DIICOT au cooperat în instrumentarea cauzei cu Eurojust şi Europol precum şi cu autorităţile judiciare din Germania, Spania, Marea Britanie, Elveţia şi Portugalia.
Reamintim că miercuri, mai mulţi membri ai unui grup de crimă organizată din Jibou, specializat în infracţiuni de înşelăciune şi şantaj, au fost prinşi în flagrant de procurorii DIICOT – Sălaj. Aceştia au solicitat Judecătoriei Zalău arestarea preventivă a opt inculpaţi pentru o perioadă de 29 de zile, aceiaşi procurori făcând 11 percheziţii la domiciliile cămătarilor jibouani. Prezumtivii infractori îşi recuperau banii din alocaţiile de stat pentru copii minori, din pensii de handicap şi ajutoare sociale, totul în complicitate cu angajaţi din cadrul Oficiului Poştal Jibou. Procurorii DIICOT au identificat, până ieri, un număr de 80 de persoane, victime ale grupului de crimă organizată. Victimele cămătarilor susţin că aceştia dădeau dovadă, în dese rânduri, de o cruzime fără margini. Cămătarii din Jibou acţionau, cu precădere, în zona cartierului jibouan „Cărămidari” – un fel de „Ferentari”, însă la o scară mult mai mică.

Alte articole

Leave a Comment