Trei milioane de euro – subvenții și ajutoare sociale acordate lunar sălăjenilor

Alexandru Moldovan

Circa trei milioane de euro este valoarea totală a subvenţiilor şi ajutoarelor sociale acordate lunar, în Sălaj, de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) pentru un total de circa 70.000 de beneficiari. “Sumele plătite se ridică undeva la trei milioane de euro lunar. Aici intră şi alocaţiile de stat pentru copii şi concediile medicale acordate mămicilor pentru copii până la doi, respectiv trei ani copiilor cu handicap. E o sumă destul de mare”, a declarat miercuri, în cadrul şedinţei lunare a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, directorul AJPIS Sălaj, Mircea Pop. Potrivit acestuia, numărul total al beneficiarilor de ajutoare sociale este de circa 70.000.
Beneficiile de asistenţă socială acordate de AJPIS sunt: alocaţiile de stat, de plasament şi pentru susţinerea familiei, indemnizaţia de creştere copil, stimulent de inserţie, indemnizaţii şi ajutoare conform OUG nr. 111/2010, ajutoare sociale – venitul minim garantat, ajutoare refugiaţi, indemnizaţie lunară de hrană pentru bolnavii de SIDA, ajutoare de urgenţă, ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu energie termică şi gaze naturale, subvenţii pentru asociaţii şi fundaţii.
De altfel, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), cea mai mare valoare a sumei medii plătite în luna iulie pentru ajutorul social (venit minim garantat) a fost înregistrată în judeţul Sălaj – 327,14 lei, faţă de media naţională de 268,79 lei de persoană.
În context, Mircea Pop a reclamat lipsa de personal, în condiţiile în care instituţia gestionează lunar sume foarte mari de bani.
“Cel mai grav mi se pare că în organigrama de funcţionare a instituţiei, cu toate că plătim sume mari, lunar, nu există un post de director economic, un contabil şef sau măcar un şef serviciu economic”, a subliniat directorul AJPIS Sălaj.

Leave a Comment