CASETA DE SĂNĂTATE: Condiţii de acordare a laptelui praf gratuit pentru copii

Cotidianul “Magazin Sălăjean” şi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj lansează “Caseta de sănătate”, o rubrică permanentă în care cititorii vor putea afla informaţii, statistici, sfaturi pe probleme de sănătate.
În cadrul Programului naţional de sănătate a femeii şi copilului, pentru profilaxia distrofie, micuţii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, primesc de la stat lapte praf gratuit. Produsul se acordă pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, sugarilor care se încadrează în următoarele criterii:
a) cu mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consum de droguri sau dependenţă de alcool, tutun care determină intoxicaţii ale copilului);
b) copii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), datorită absenţei laptelui matern:
– copilul nu a recuperat greutatea de la naştere după două săptămâni de viaţă;
– copilul cu vârsta cuprinsă între 0 – 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 500 g/lună;
– copilul cu vârsta mai mare de 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 250 g/lună;
– copil adoptat sau aflat în familie de plasament;
– cu mamă decedată.
Prescripţia medicală pentru acordarea laptelui praf are valabilitate pentru luna în curs si se realizează fără a se condiţiona dovedirea calităţii de asigurat a părinţilor copiilor. Medicii de familie au obligaţia de a înscrie pe lista de asiguraţi copiii neînscrişi cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în criteriile de acordare, cu ocazia primei consultaţii medicale.
Formula de lapte praf pentru sugari care se achiziţionează prin licitaţie are o compoziţie acceptabilă pentru orice vârstă cuprinsă între 0 şi 12 luni şi respectă prevederile legale în vigoare privind alimentele cu destinaţie nutriţională specială.
Costurile se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita fondurilor alocate de la bugetul de stat cu această destinaţie, în timp ce achiziţia produselor se face prin licitaţie organizată de Ministerul Sănătăţii şi/sau direcţiile de sănătate publică judeţene. Laptele praf este distribuit prin intermediul primăriilor.
În judeţul Sălaj, în 2017 au beneficiar de lapte praf gratuit 350 de copii, cărora le-a fost asigurată o cantitate totală de aproape 3.000 de kg, în valoare de peste 100.000 de lei. În primele nouă luni ale anului în curs, în lista beneficiarilor au fost cuprinşi 254 de sugari, cu un consum de 3.067 de kg, în valoare de circa 104.000 de lei.

Alte articole

Leave a Comment