Tipuri de uși rezistente la foc: cum alegi produsul potrivit?

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/arhitectura-u-a-poarta-intrare-7587881/

 

Ușile rezistente la foc oferă un nivel înalt de siguranță, permit folosirea intensivă și constantă și pot fi instalate în orice loc. Aceste elemente au rolul de a întârzia sau limita răspândirea incendiului și, totodată, asigură utilizarea fără probleme a rutelor de evacuare. Iată care sunt tipurile de uși antifoc și cum alegi produsul potrivit nevoilor tale:

Tipuri de uși rezistente la foc

Fie că este vorba despre locuința proprie, o clădire de birouri, un complex comercial sau o instituție publică, oricine își dorește să fie tot timpul în siguranță. Focul poate genera mari catastrofe, însă fiecare proprietar care alege ușile antifoc de la Brixia beneficiază de o protecție suplimentară în fața flăcărilor. Iată ce tipuri de produse sunt disponibile:

În funcție de materialul din care sunt fabricate

  • Uși rezistente la foc metalice – acestea sunt cele mai des întâlnite modele, construite din tablă de oțel zincată, cu nucleu solid din material termoizolant și ermetizate cu garnitură termospumantă pe tot perimetrul.
  • Uși rezistente la foc din lemn – întrucât acest material este preferat de mulți oameni datorită aspectului său în principal, lemnul se regăsește și în categoria elementelor antifoc. Deși eficiența produselor fabricate din lemn este mai redusă decât cea a ușilor antifoc metalice, și ele pot face față flăcărilor suficient de mult timp, respectiv 30 sau 60 de minute.
  • Uși rezistente la foc vitrate – proprietarii care vor să se bucure de priveliștea din exterior, dar, în același timp, să aibă parte de siguranță la incendiu pot opta pentru uși antifoc vitrate. Tocurile elementelor din sticlă au structură perimetrală din oțel zincat, cu izolare termică internă și pot împiedica trecerea flăcărilor și a gazelor.

În funcție de rezistența la ardere

Elementele de tâmplărie rezistente la foc oferă protecție pentru o perioadă limitată. Având în vedere clasa de rezistență la ardere se pot instala următoarele tipuri de uși:

  • Uși rezistente la foc 60 de minute
  • Uși rezistente la foc 90 de minute
  • Uși rezistente la foc 120 de minute.

Produsele au fost proiectate pentru a împiedica răspândirea incendiului către zonele adiacente. Indiferent dacă se instalează o ușă rezistentă la foc 60 de minute sau una care se poate păstra intactă 120 de minute, persoanele prinse în interiorul unei clădiri au timp suficient să fie salvate din calea focului.

În funcție de spațiul de instalare

  • Uși rezistente la foc cu 1 canat – sunt elemente de dimensiuni mai mici, care se potrivesc cel mai bine zonelor rezidențiale și spațiilor cu trafic ridicat, unde se impune respectarea normelor de siguranță publică.
  • Uși rezistente la foc cu 2 canaturi – montate cu precădere în clădirile de birouri și în spațiile comerciale, aceste uși antifoc sunt mari și pot securiza punctele de acces pentru personal, zonele de aprovizionare și căile de evacuare de urgență.
  • Uși rezistente la foc culisante sau glisante – sunt realizate ca elemente cu 1 sau 2 canaturi și se potrivesc spațiilor industriale și comerciale, atelierelor, depozitelor sau garajelor subterane. Spre deosebire de celelalte modele, la instalare au nevoie de spațiu liber pe perete.

Cum alegi produsul potrivit?

Fabricate din materiale incombustibile, ușile rezistente la foc etanșează complet golul de trecere. În acest fel țin la distanță flăcările, fumul, căldura și gazele toxice. Însă, pentru a beneficia pe deplin de avantajele acestora trebuie să ții cont de câteva aspecte importante când le alegi:

  • Ia în considerare materialul din care sunt confecționate ușile;
  • Acordă atenție clasei de rezistență la ardere;
  • Alege mânere, amortizoare și alte produse necesare instalării din gama de accesorii pentru ușile antifoc pentru că elementele sunt fabricate din materiale care suportă temperaturi ridicate;
  • Stabilește dacă ușile alese sunt adecvate fluxului de persoane și dacă își pot dovedi utilitatea în cazul unui incident;
  • Ține cont de dimensiunea ușilor, înălțimea și lățimea tocurilor și numărul de canate;
  • Este necesar să iei în calcul și caracterul estetic al ușilor pentru a putea obține aspectul dorit.

Ușile rezistente la foc necesită mentenanță minimă și se folosesc o perioadă îndelungată. În plus, dețin un rol deosebit de important în planul de protecție anti-incendiu al oricărei clădiri și chiar au capacitatea de a salva vieți și de a diminua pagubele materiale.

One Thought to “Tipuri de uși rezistente la foc: cum alegi produsul potrivit?”

  1. […] Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/arhitectura-u-a-poarta-intrare-7587881/   Ușile rezistente la foc oferă un nivel înalt de siguranță, permit folosirea intensivă și constantă și pot fi instalate în orice loc. Aceste elemente au rolul de a întârzia sau limita răspândirea incendiului și, totodată, asigură utilizarea fără probleme a rutelor de evacuare. Iată care sunt tipurile de uși antifoc și cum alegi produsul potrivit nevoilor tale: Tipuri de uși rezistente la foc Fie că este vorba despre locuința proprie, o clădire de birouri, un complex comercial sau o instituție publică, oricine își dorește să fie… Citeste mai mult […]

Comments are closed.