Sute de scolari salajeni au ramas fara mere

Sute de scolari salajeni au ramas fara mere

Elevii din Salaj primesc, in acest an scolar, mere prin programul national Fructe in scoli prin grija primariilor. Cu cateva exceptii, toate unitatile de invatamant din judet au furnizori de mere, majoritatea copiilor primind fructe deja de cateva zile.

In cursul anului trecut scolar, Consiliul Judetean Salaj a administrat la nivel de judet intregul program. Din cele aflate de la Virgil Turcas, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Salaj, pentru primul semestru al anului scolar precedent s-a solicitat (in cursul lunii aprilie) si aprobat prin APIA Salaj suma de 101.286 lei. pentru cel de-al doilea semestru al anului trecut scolar, CJ a solicitat cu intarziere, suma de 441726 de lei, din care s-au alocat doar 419.640 de lei. In plus, pentru masurile adiacente programului, respectiv, pentru promovarea lui prin afise, pliante, CJ a mai beneficiat de 21.015 lei pentru anul scolar trecut.

Pentru acest an scolar, responsabilitatea contractarii si repartizarii merelor apartine administratiilor locale. Distribuirea fructelor in anul scolar 2011-2012 se va face in 94 de zile, merele trebuie sa aiba intre 110 si 150 de grame, iar pretul unui mar a fost stabilit la 0,3 lei.

Pana acum, asa cum a mentionat Virgil Turcas, cu exceptia a patru primarii, s-au primit solicitari de fonduri pentru contractele cu furnizorii de fructe de la toate unitatile adminsitrativ teritoriale. Din cele 57 de primarii care sunt la zi cu depunerea cererilor, 48 deja au demarat distribuirea fructelor in scoli, din data de 31 octombrie, celelalte noua urmand ca in cel mai scurt timp sa semneze contractele.

Nu s-au primit cereri de aprobare a finantarii la APIA Salaj de la Pericei, Cristolt, Surduc si Somes-Odorhei. Edilul de la Somes-Odorhei, Grigore Berinde, ne-a spus ca va verifica de ce nu a ajuns cererea primariei la APIA si a sustinut ca elevii din comuna primesc mere, pentru ca deja s-a licitat contractul de furnizare a acestora. Contabilul primariei Surduc a aratat ca nu s-a realizat documentatia, deoarece pana cand administratia locala a decis care va fi firma distribuitoare, termenul de depunere a solicitarilor de finantare a expirat. Primarul de Pericei, Bonczidai Csaba a sustinut ca cei 300 de elevi de pe raza comunei vor primi fructele cel tarziu saptamana viitoare, deoarece furnizorul de mere a fost identificat, urmand a fi incheiat contractul si depusa cererea. Cel mai vehement s-a aratat primarul de la Cristolt, Ioan Cheseli, care a fost de parere ca pentru acest program era mai bine daca s-ar fi incheiat parteneriate cu cate 10-15 comune, care sa primeasca fructe de la acelasi furnizor.

Acest program este o mare greseala. Nimeni nu va veni atatia kilometri sa ne aduca o plasa de mere, stiind ca avem doar 70 de scolari, a apreciat Ioan Cheseli.

Acesta ne-a informat ca doar o singura firma, din Turda, s-a aratat interesata sa aduca mere la Cristolt, dar in final, nu a revenit cu oferta de pret si nici pentru semnarea contractului.

Alte articole

Leave a Comment