Sute de sălăjeni fără contract de muncă s-au asigurat în sistemul public de pensii

Sălăjenii care nu realizează venituri în baza unui contract de muncă pot să-şi încheie un contract de asigurare în sistemul public de pensii. Şi asta pentru a beneficia de anumite facilităţi printre care dreptul la o pensie, bilete de tratament la preţ redus sau ajutor de înmormântare. Potrivit unor informaţii furnizate de Alina Tămaş, consilier Compartimentul de relaţii publice şi comunicare din cadrul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj, persoanele care nu au un loc de muncă şi vor să contribuie la bugetul asigurărilor sociale, pentru a avea vechime în muncă, trebuie să plătească, o sumă de 222 de lei lunar. În prezent  la instituţie sunt active un număr de 604 contracte.

În acest an, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale este de 2.415 de lei, iar cotele de contribuţie de asigurări sociale sunt de 26,3 la sută, pentru condiţii normale de muncă, 31,3 la sută pentru condiţii deosebite de muncă şi 36,3 la sută pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă.

Cota contribuţiei individuale de asigurări sociale este de 10,5 la sută, indiferent de condiţiile de muncă. În cota de contribuţie individuală este inclusă şi cota de cinci la sută aferentă fondurilor de pensii administrate privat.

Potrivit consilierului CJP Sălaj, în 2015 nivelul minim al venitului asigurat este în sumă de 845 de lei, iar în cazul contractului de asigurare, contribuţia de asigurări sociale este de 26,3 la sută din venitul asigurat – respectiv 222 de lei lunar. Contractele se încheie la sediul CJP Sălaj, în baza actului de identitate şi produce efecte imediat după înregistrare. Plata aferentă contractului se va realiza în numerar la casieria instituţiei până în data de 25 a fiecărei luni. De asemenea, plata contribuţiei se poate face şi anticipat până în 31 decembrie a anului în curs, iar în cazul rezilierii contractului de asigurare, contribuţiile de asigurări sociale nu se restituie, stagiul de cotizare fiind valorificat la stabilirea drepturilor la pensie.

One Thought to “Sute de sălăjeni fără contract de muncă s-au asigurat în sistemul public de pensii”

  1. Stela

    Astăzi, mai mult decât oricând, există informaţie practică tot mai abundentă despre cum să obţii succesul în orice domeniu. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email:tiberiu_rey@yahoo.com

Leave a Comment