Sute de interpreţi populari la Festivalul “Ecouri Meseşene”

Sute de interpreţi populari la Festivalul “Ecouri Meseşene”

Tradiţionalul festival Ecouri Meseşene se va desfăşura, anul acesta, la Castrul Roman de la Moigrad – Porolissum, în organizarea Consiliului Judeţean Sălaj şi a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj. Aflată la cea de-a 36-a ediţie, manifestarea va reuni, în amfiteatrul roman, peste 300 de interpreţi din ţară şi din afara graniţelor.

Invitaţi surpriză de la Chişinău

La evenimentul care va avea loc în 7 august vor participa: ansamblul ,,Plaiuri Sălăjene”- Horoatu Crasnei, ansamblul ,,Mugurii Şumălani”- Şumal (comuna Marca), ansamblul ,,Marinanca” – Marin, ansamblul ,,Cizerana” – Cizer, ansamblul ,,Meseşana” – Meseşenii de Sus, ansamblul ,,Spiriduşii Valcăului”- Valcău, Clubul Copiilor Cehu Silvaniei, ansamblul ,,Solovăstru”- Mureş, ansamblul ,,Mara” din Sighetu Marmaţiei, ansamblul ,,Balada”- Bistriţa Năsăud, ansamblul ,,Joc de Ceanu Mare”- Cluj-Napoca, ansamblul „Floarea soarelui” din Chişinău (care va participa şi la Festivalul Someş cântecele tale de la Jibou), precum şi ansamblul ,,Meseşul” al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj. Au mai fost invitaţi şi soliştii vocali: Mariana Anghel, Sava Negrean Brudaşcu, Nicolae Mureşan şi Ioan Bocşa.

Potrivit informaţiilor furnizate ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul CJ, de Daniel Săuca, directorul CCA, pentru zălăuanii care vor participa la spectacolele de la Castru va fi asigurat transportul gratuit din staţia din centrul municipiului, cu autobuze ale societăţii Transurbis.

Consiliul Judeţean Sălaj va aloca 15.000 de lei pentru finanţarea manifestării, sumă egală cu cea care va fi asigurată de Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj. În caz de timp nefavorabil (ploi torenţiale), artiştii vor evolua pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău.

Tradiţie reactivată

După ediţii mai mult sau mai puţin reuşite ale acestui festival, am ajuns la concluzia să organizăm manifestarea la Castru. Dorim ca manifestarea să revină la valoarea la care a fost în momentele ei de vârf, ştiind că în ultimii ani interesul pentru ea s-a cam diluat, cu toate că a reprezentat un eveniment de referinţă pentru întreaga zonă. Castrul şi amfiteatrul roman poate fi un loc potrivit pentru o asemenea manifestare. Acolo intenţionăm să organizăm un şir de manifestări culturale pentru a aduna tot mai mulţi vizitatori. Anul viitor sperăm să organizăm Festivalul Ecouri Meseşene în aceeaşi perioadă cu Festivalul de la Jibou, Someş cântecele tale, a afirmat Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj.

Reparaţii pe drumul spre Castru

Cei care vor participa la spectacolele folclorice nu au de ce să-şi facă griji pentru că autorităţile judeţene fac demersuri pentru refacerea accesului rutier spre obiectivul de la Porolissum. Drumul comunal ce duce la Castru va fi reparat până la începerea festivalului. În acest sens, de la bugetul judeţului, au fost alocate fondurile necesare refacerii porţiunilor degradate Primăriei Comunei Mirşid.

Acest drum va fi reabilitat şi asfaltat cu fonduri europene prin proiectul CJ, Circuitul Castrelor Romane, lansat în cadrul Programului Operaţional Regional. Despre proiect, Tiberiu Marc a menţionat că a trecut de faza de evaluare, că necesită unele corecţii în proiectare, urmând a se semna, cât de repede, contractul de finanţare. Investiţia, care vizează castrele romane de la Mirşid şi Buciumi, a fost estimată la 33,105 milioane de lei.

Alte articole

Leave a Comment