STUDIU –  91% dintre şoferii români sunt constienţi de importanţa anvelopelor pentru siguranţa în trafic

Tot mai mulţi şoferi se declară preocupaţi de siguranţa în trafic, fapt care pare îmbucurător la prima vedere. Mai ales dacă luăm în considerare faptul că 76% dintre şoferii români au declarat că rulează cu anvelope potrivite sezonului, conform unui studiu menit să scoată în evidenţă comportamentul consumatorului atunci când vine vorba de anvelope auto.  În schimb, datele Comisiei Europene arată faptul că România se află pe primul loc într-un clasament al ţărilor UE privind decesele din accidente rutiere.

Dacă, din punct de vedere teoretic, stăm bine faţă de alte state europene, unde există tot mai mult tendinţa ca şoferii să utilizeze anvelope necorespunzătoare, indiferent de sezon, realitatea de pe şosele ne demonstrează din plin contrariul. Aproape 2000 de oameni au murit în 2018 în urma accidentelor rutiere, potrivit statisticilor realizate de IGPR.

Potrivit aceluiaşi studiu, 44% dintre francezii care conduc un autovehicul au admis faptul că uneori utilizează anvelope neadaptate sezonului, faţă de “doar” 24 % dintre şoferii români. Chiar dacă românii dau dovadă de mai multă implicare atunci când vine vorba de conştientizarea siguranţei la volan, se pare că altele sunt cauzele care provoacă accidente: neacordarea de prioritate, viteza excesivă, dar şi lipsa de disciplină a pietonilor care traversează prin locuri nepermise.

Chiar şi aşa, sunt foarte mulţi cei care, din comoditate sau din alte motive, utilizează în timpul iernii anvelopele recomandate vara şi invers. Acest lucru influenţează în mod negativ aderenţa maşinii la suprafaţa de drum, fapt care provoca pierderea controlului volanului şi în final, aceleaşi accidente care îngroaşă anual rândurile statisticilor.

Ceea ce contează însă pentru şoferii din Europa este în primul rând calitatea anvelopelor, preţul fiind al doilea considerent avut în vedere, şi de-abia în al treilea rând, dacă anvelopa este sau nu ecologică. Tot mai mulţi şoferi preferă anvelope premium, chiar dacă sunt mai scumpe. Acest lucru se datorează faptului că deşi profilele benzilor de rulare ale anvelopelor din gama economic sunt similare cu cele din gama premium, ele nu oferă aceleaşi performanţe în condiţii similare de drum. Poti intra pe site pentru mai multe informaţii despre modele, preţuri şi oferte de sezon. Mai ales că se apropie momentul potrivit schimbului de anvelope.

Dincolo de amenzile pe care Poliţia Română ar trebui să le aplice pentru utilizarea anvelopelor neconforme, iată ce ar trebui să ştii atunci când intenţionezi să îţi schimbi anvelopele:

         Poţi utiliza cu încredere anvelope all season, dacă vremea nu are manifestări extreme şi dacă nu există diferenţe foarte mari de temperatură de la un sezon la altul. Din păcate, România nu se poate mândri cu o astfel de climă. Deşi utilizarea  anvelopelor all season este permisă de legislaţia în vigoare, ele nu ar reprezenta o alegere potrivită din punct de vedere al siguranţei oferite.

         DOT-ul, adică anul şi săptămâna fabricării anvelopei, nu contează atunci când vine vorba de performanţele sale. Ceea ce contează cu adevărat este data la care aceasta a fost montată pe maşină. Cu alte cuvinte, o anvelopă produsă acum 3 ani dar care nu a fost montată niciodată, are aceleaşi performanţe cu una produsă recent. Acest lucru se datorează faptului că ea nu este umflată, nu este supusă la variaţii de temperatură în depozit, aşa cum se întâmplă în timpul mersului şi deci deteriorarea ei în timp este nesemnificativă. Imbătrânirea cauciucului începe exclusiv după montarea lui pe autovehicul.

         Pentru a rula în siguranţă specialiştii în domeniu recomandă ca anvelopele mai vechi de zece ani să nu mai fie utilizate.  

         Pentru a prelungi durata de viaţă a cauciucurilor, acestea ar trebui întreţinute prin verificări periodice care să vizeze presiunea, adâncimea de profil şi geometria roţilor, astfel încât tocirea anvelopelor să fie uniformă şi vehiculul să utilizeze optim întreaga bandă de rulare a anvelopei.

Indiferent de tipul cauciucurilor alese, siguranța este cea mai importantă. A ta ca șofer și a altor participanți la trafic.

Sursa foto: www.shutterstock.com  

 

Alte articole

Leave a Comment