Sprijin de mii de euro pentru sălăjenii cu dizabilități

Mii de sălăjeni cu dizabilități pot beneficia de un program de sprijin prin care primesc vouchere de până la 5.000 de euro pentru a-și cumpăra echipamente pentru sprijin în activitate, proteze, mijloace specifice de deplasare și dispozitive ajutătoare.

Facilitatea este asigurată prin proiectul „Facilitatea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, program coordonat în județul nostru  de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj, proiect prezentat astăzi într-o conferință de presă de conducerea celor două instituții sălăjene. Programul este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman și vizează acordarea de tichete în valoare de până la 5.000 de euro fiecărui solicitant eligibil. Directorul executiv adjunct al DGASPC Sălaj, Alexandru Bașa, a declarat în cadrul conferinței de presă că voucherele pot fi utilizate pentru cumpărarea de produse de sprijin, inclusiv dispozitive, echipamente și instrumente din domeniul IT, toate destinate persoanelor cu dizabilități. Voucherele mai pot fi folosite pentru cumpărarea de scutere electrice, trotinete electrice, fotolii rulante, proteze, bastoane cu ultrasunete, dispozitive pentru citirea și transformarea textului scris în forme alternative de comunicare vizuală, auditivă și tactilă.

Cine poate beneficia de vouchere?

Potrivit directorului Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj, Ionel Mureșan, pot beneficia de aceste vouchere persoanele care au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap și o recomandare de la medic privind acordarea de tehnologii  și dispozitive de sprijin și care nu au loc de muncă, dar sunt în căutarea unei slujbe și se află înscrise pe listele AJOFM Sălaj în speranța angajării pe un post disponibil. Solicitanții trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani.

Cum puteți obține sprijinul?

Prezent la conferința de presă, directorul adjunct al AJOFM Sălaj, Romeo Sârca, a explicat că „pentru obţinerea unui voucher, persoana cu dizabilităţi se prezintă la AJOFM şi se înregistrează ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Aici primeşte servicii de informare, consiliere şi mediere. Semnează apoi acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi participă la minimum două activităţi de informare, consiliere, mediere. La DGASPC se depune dosarul cu documentele necesare, iar direcţiile transmit centralizatorul cu cererile depuse. Ulterior, persoana cu dizabilităţi ridică voucherul de la DGASPC, îl prezintă furnizorilor de tehnologii, dispozitive şi tehnologii de acces şi primeşte produsul/produsele alese”. Potrivit lui Alexandru Bașa, directorul adjunct al DGASPC Sălaj, în județul nostru sunt înregistrate peste 15.000 de persoane cu dizabilități, iar peste 3.000 sunt eligibile pentru a beneficia de această formă de sprijin.

Adrian Lungu

Leave a Comment