Societăţile care asigură întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă, verificate de Prefectură

Societăţile comerciale cu care primăriile din întreg judeţul au încheiat contracte pentru deszăpezirea drumurilor judeţene, în perioada sezonului rece 2014-2015, sunt verificate de către reprezentanţii guvernului în teritoriu, iar verificările au loc pe tot parcursul acestei săptămâni. Potrivit unor informaţii furnizate de Szilagyi Robert, subprefectul judeţului Sălaj, cel care de altfel se ocupă de aceste controale, întreţinerea drumurilor naţionale aflate pe teritoriul judeţului pe timp de iarnă se realizează de către societatea Drum Construct – în parteneriat cu Societatea de Drumuri Naţionale secţia Sălaj, iar întreţinerea drumurilor judeţene se realizează de către societăţile cu care primăriile din judeţ au încheiat contracte pentru asigurarea acestor servicii. Potrivit lui Szilagyi, pe tot parcursul acestei săptămâni, la societăţile care vor asigura deszăpezirea şi întreţinerea drumurilor judeţene se va verifica stocul de materiale pentru deszăpezire şi utilajele folosite pentru realizarea lucrărilor, iar în cazul în care se vor constata nereguli vor fi luate măsuri.

Prima tranşă de bani pentru deszăpezire

La finalul lunii trecute, Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj, printr-un proiect de hotărâre aprobat de consilierii judeţeni, a alocat suma de 1.800.000 de lei tuturor unităţilor administrativ teritoriale (UAT) din judeţ pentru întreţinerea drumurilor judeţene pe timp de iarnă în 2014-2015. Suma precizată reprezintă prima tranşă urmând ca cea de a două să fie alocată în 2015, în funcţie de fenomenele meteo specifice sezonului rece. Fondurile au fost alocate în funcţie de încadrarea în nivele de viabilitate a drumurilor judeţene aflate în limitele administrativ teritoriale ale comunelor, iar cei mai mulţi bani pentru întreţinerea drumurilor judeţene pe timp de iarnă au fost alocaţi la Cehu Silvaniei – 150.000 de lei, Cizer – 120.000 de lei, Buciumi – 88.000 de lei, Crasna – 80.000 de lei, Surduc – 78.000 de lei, Gârbou – 74.000 de lei şi Boghiş – 72.000 de lei. Printre UAT-urile cărora le-au fost repartizate cele mai mici sume se află: Jibou – 10.000 de lei, Poiana Blenchii – 10.000 de lei, Hida -10.000 de lei, Bălan – 14.000 de lei, Hereclean – 14.000 de lei, Nuşfalău – 18.000 de lei şi Coşeiu – 20.000 de lei.
Conform proiectului de hotărâre al CJ Sălaj printre lucrările minime pe timp de iarnă ce trebuiesc executate de comunele unde au fost repartizate fonduri sunt: combaterea lunecuşului, a poleiului şi a înzăpezirii pe drumurile judeţene cu utilaje şi materiale adecvate; asigurarea stocului de material anitiderapant constând în sare şi nisip; semnalizarea rutieră specifică iernii şi asigurarea scurgerii apelor de pe partea carosabilă după execuţia lucrărilor de curăţare şi îndepărtare a zăpezii. Perioada preconizată pentru executarea activităţii de iarnă este 15 noiembrie 2014 – 15 martie 2015. În cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către comună, respectiv de către primarul localităţii unde au fost alocate fonduri pentru deszăpezire, suma aferentă anului 2015 se va diminua în mod corespunzător.

Leave a Comment