Şi cei fără venituri contribuie la „Sănătate”

Persoanele fără venituri vor fi obligate, începând cu anul viitor, să achite contribuţia pentru Sănătate, potrivit noului Cod Fiscal. Dacă nu vor respecta această prevedere, vor urma penalităţile iar în final se va putea ajunge chiar şi la executări silite. Persoanele fără venituri vor fi obligate să depună la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, de anul viitor, o declaraţie prin care Fiscul le va stabili ce sumă au de plătit pentru contribuţia pentru Sănătate, potrivit noului Cod Fiscal. Obligativitatea depunerii declaraţiei va atrage după sine şi sancţiuni, nefiind exclus ca Fiscul să ajungă chiar la măsura eextremă a executări silite. Aceste persoane vor trebui să plătească lunar CASS (Contribuţia de Asigurări Sociale de Sănătate), în valoare de 5,5 la sută din salariul minim brut pe ţară, adică 66 de lei pe lună, respectiv 792 de lei pe an, în condiţiile în care acea persoană nu încasează nici un ban. Contribuţia este calculată în funcţie de salariul minim brut de 1.200 de lei, anunţat de autorităţi pentru 2016. Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap. În varianta Codului Fiscal promulgată săptămâna trecută de preşedintele Iohannis, ce va fi aplicat din 2016, se prevede, la articolul 180 alin.(1), obligaţia clară a persoanelor fizice fără venituri de a plăti CASS. “Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la articolul 155 şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie. Contribuţia se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară şi se datorează pe toată perioada în care sunt încadrate în această categorie”, se arată în noul Cod Fiscal

3 Thoughts to “Şi cei fără venituri contribuie la „Sănătate””

  1. Andrei

    Prevedere corectă, toţi au pretenţia la asistenţă medicală gratuită, atunci să şi plătească !

  2. Anonim

    serviciile medicale de urgenta sunt gratuite oriunde in lume, pt restul poti sau nu sa platesti. Aceasta obligativitate este absurda. Stim cu totii foarte bine situatia locurilor de munca…
    Exucuta silit ce? Ce pot sa-mi ia…? Cetatenia? O sa le-o dau eu in curand..

  3. cenzorul șef

    pentru anonim: din surse sigure, asistența medicală de urgență este plătită în Germania, dacă nu ai asigurare medicală valabilă. Stiu tigani din Romania care au refuzat plata asigurării medicale în Germania și s-au îmbarcat pe tren, cu sânge în burtă. Ajunși la gara Zalău, victima a cerut 112 să fie dusă la spital. Cu ojă pe unghii și lanțuri de aur la gât, a povestit cum a fost refuzat în Germania, pentru a fi operat pe gratis. DEci, domnilor, se poate! Numai să vrei!

Leave a Comment