Sfaturi pentru o dezvoltare armonioasă a bebelușului

În primele luni de viață ale copilului, părinții sunt extrem de grijulii și atenți la fiecare pas pe care acesta îl face spre dezvoltarea sa. Ești plin de emoții atunci când ajungi să cunoști cea mai importantă persoană din viața ta, copilul tău, așa că te dedici întru totul și încerci să urmezi fiecare pas corect, pentru a nu da greș legat de anumite aspecte importante pentru creșterea lui. Îngrijirea unui bebeluș nu este ceva ușor, însă poți să înțelegi că acesta are nevoie, odată ce ești atent la comportamentul său, încă din primele zile. Fără niciun fel de exagerare, primul an din viața lui este caracterizat de bucurie și supărare în extreme, ce se succed într-un ritm alert. Cu bucurie, extaz, oboseala, tensiune și îngrijorare, toate deodată, este bine să te păstrezi pe poziție și să ții cont de câteva aspecte importante care definesc buna dezvoltare a micuțului.

Iată care sunt cele mai importante elemente pentru dezvoltarea armonioasă a copilului tău:

  1. Alimentația

Prima lună din viață este o adevărată aventură, deoarece atunci începi să îți cunoști copilul și să îți dai seama ce anume acceptă organismul lui, de ce cantitați de hrană are nevoie și, în final, care este rutina lui zilnică. Alimentația joacă un rol foarte important în dezvoltarea celui mic, mai ales după ce începe diversificarea. Până atunci, acesta se va hrăni cu laptele mamei și lapte înlocuitor, precum cel care se găsește în magazinul Elapte Praf, recomandat de specialiști datorită proprietăților sale. Acesta este important în alimentația celui mic, deoarece conține vitamine și minerale necesare creșterii în primele luni de viață. Chiar dacă bebelușul este alăptat de către mama, este indicat să se alterneze cu laptele înlocuitor, pe piață fiind disponibile mai multe variante diferite, pentru ca tu să poți alege în funcție de care este mai potrivit pentru ceea ce are nevoie micuțul tău. Dacă intri pe site, poți să vezi oferta de produse din mai multe categorii, potrivite pentru toate etapele vârstei. Atunci când începi să diversifici alimentația celui mic, este important ca aceasta să includă cereale, piure de fructe și legume, biscuiți și chiar cantități mici de carne, preparată natur. Modul de hrănire este extrem de important, așa că ai grijă ca bebelușul să își ia din alimente toate vitaminele de care are nevoie.

  1. Produsele de îngrijire folosite

Ca și în cazul produselor de îngrijire pentru adulți, acestea pot fi din comerț, adică cele care se găsesc pe rafturile merketurilor sau bio, pe care le poți cumpăra din farmacii sau magazine specializate. Spre oricare din categorii te-ai orienta, produsele pentru bebeluși sunt mult mai prietenoase cu pielea și nu conțin alcool sau substanțe care afectează pe parcurs. Un lucru este cert: săpunul ideal este cel natural! Încearcă să eviți săpunurile parfumate, cele antibacteriene sau colorate. Chiar și cele speciale pentru bebeluși conțin substanțe spumante care pot afecta, în timp, o bună funcționare a sistemului imunitar. Alege săpunul natural, însă cel fără sodă.

  1. Mediul din locuință

De ce contează atât de mult? Bebelușii asimiliează lucruri din jurul lor și preiau foarte ușor anumite stări de spirit. Spre exemplu, dacă mama va fi tensionată și nervoasă, sunt șanse mari ca micuțul să simtă acest lucru și să înceapă să plângă. Cu cât mediul este mai plăcut și mai liniștit, cu atât copilul are mai multe șanse să fie și el, la rândul lui, mai calm. Muzica în surdină îi va plăcea foarte mult și, mai mult de atât, te va calma și pe tine în momentele de oboseală sau nervozitate. Este normal ca venirea pe lume a micuțului să aducă odată cu ea și momente de nesiguranță, momente mai puțin plăcute. Însă dacă vei pune accent pe importanța pozitivității în viața ta, ca proaspătă mămica, atunci totul va fi mult mai ușor. Încearcă să păstrezi mereu un mediu cald și plăcut în casă, să eviți vocile ridicate și gălăgia. Ordinea este și ea foarte importantă, așa că nu neglija acest capitol. Cu cât va fi mai multă dezordine în jur, cu atât îți va fi mai greu să te organizezi și totul va deveni un haos uneori. Curățenia și ordinea printre lucruri poate să fie o activitate comună, împreună cu partenerul de viață. Acest lucru vă va relaxa pe amândoi și poate să fie chiar distractiv.

  1. Modul de abordare

Încurajează-ți bebelușul să se joace, atunci când observi că este mai activ. Încearcă să îl stimulezi citindu-i ceva, cântându-i și arătându-i mereu obiecte interesante și colorate. Dacă vei acorda atenție acestor momente, vei observa mai bine ce anume îi place și ce nu și, astfel, poți obține primul zâmbet chiar când te aștepți mai puțin!

Să fii proaspăt părinte este minunat, însă uneori pot apărea în viața ta momente dificile, care te vor îndemna să îți pui multe întrebări. Este bine să îți păstrezi mereu calmul și să urmărești cu claritate stările și gesturile celui mic, pentru că acestea sunt indicii importante în procesul lui de dezvoltare și ele te vor ajuta să stabilești o relație sănătoasă și frumoasă cu cel mic.

 

 

 

Leave a Comment