Seful de post din Ileanda este anchetat de Parchetul Cluj

Referitor la cazul in care un politist din Ileanda este acuzat de catre comunitatea de romi din localitate ca ar fi incendiat doua case, prefectul judetului Salaj, Ionel Ciunt, a facut, ieri, o serie de precizari: Totul a pornit de la un scandal izbucnit in comunitatea de romi din Ileanda, incident la care a fost solicitata prezenta politiei locale. In cele din urma, politistii au aplanat conflictul, spune prefectul. Acesta a daugat ca, ulterior inlaturarii diferendelor, in noaptea de 26 aprilie a izbucnit un incendiu care a distrus doua case din comunitatea romilor. Problema este legata de faptul ca romii au reclamat ca focul a fost pus intentionat chiar de catre seful de post din Ileanda, mai precis de ofiterul Vasile Turian. Astfel, politia a demarat o ancheta interna, in urma careia s-a intocmit si un dosar, sustine prefectul, care a mentionat ca detine informatii cu privire la cercetarile politiei, date care nu pot fi facute publice atata timp cat acest caz este inca instrumentat. In acelasi context, Ionel Ciunt a dezvaluit ca dosarul a fost declinat Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, institutie care urmeaza sa se pronunte asupra evenimentelor petrecute la Ileanda. Se pare ca motivele care au stat la baza deciziei instrumentarii acestui dosar de catre Parchetul din judetul vecin, sunt strict legate de bucataria interna a politiei.

Romii acuza

In urma evenimentelor amintite mai sus, reprezentantii Asociatiei Sanse Egale au demarat o ancheta proprie, menita sa stabileasca imprejurarile in care s-a produs incendiul. Contactat, presedintele asociatiei amintite, Vaszi Robert, ne-a declarat ca nu poate face speculatii pe marginea cauzelor incendiului, insa martorii la eveniment sustin ca ofiterul Vasile Turian nu este strain de cele intamplate. Mi se pare suspect ca, dupa ce Politia a demarat o ancheta in acest caz, cei afectati de incendiu au fost chemati de Vasile Turian la postul de politie << sa se inteleaga >>. Ma intreb de ce a fost chemata familia sa se inteleaga, si asupra carui lucru?, se intreaba retoric Vaszi Robert.

Reamitim ca incendiul a izbucnit intr-o gospodarie din comunitatea de romi din Ileanda, cand in locuinta se gaseau doua fete, ambele minore. Parintii acestora erau plecati in Simisna, astfel ca fetele au fost nevoite sa se salveze singure de flacarile care au cuprins casa. Din declaratiile fetelor reiese ca, in noaptea respectiva, cineva a spart geamul casei in care se aflau. Ulterior, acestea l-au vazut pe politistul Vasile Turian dand foc nailonului de la acoperis, astfel ca flacarile au curprins foarte repede casa. Speriati, copiii au iesit pe fereastra. Desi oamenii au incercat sa stinga focul, acesta a cuprins si locuinta vecina, astfel ca ambele case au fost distruse. Tot din declaratiile unor copii, reprezentantii Asociatiei Sanse Egale au aflat ca, in ziua incendiului, politistul Vasile Turian a fost vazut la o distanta de aproximativ 300 de metri de locuintele arse, tragand combustibil din rezervorul unui autoturism Dacia, de culoare rosie…

Alte articole

Leave a Comment