Se modifică regulile pentru aplicarea facilităţilor fiscale de cercetare-dezvoltare

Acordarea stimulentelor fiscale pentru activităţile de cercetare-dezvoltare se va face, începând de la 1 ianuarie 2023, cu respectarea unor noi reguli, după ce Ministerul Finanţelor a publicat un ordin care reglementează condiţii suplimentare pentru aplicarea articolului 20 din Codul fiscal, cel care permite o deducere suplimentară de 50% a cheltuielilor legate de activităţi de cercetare-dezvoltare.

Noile reglementări sunt prevăzute în Ordinul MF nr. 3.265/2022 şi sunt programate să intre în vigoare de anul viitor. Ordinul completează cadrul legal pentru acordarea facilităţilor fiscale în cazul activităţilor de cercetare-dezvoltare, stabilind noi reguli care trebuie bifate pentru aplicarea facilităţii fiscale prevăzute la articolul 20 din Codul Fiscal.

Vă reamintim că, în momentul de faţă, legislaţia fiscală reglementează mai multe tipuri de stimulente fiscale care se pot acorda pentru activităţile de cercetare-dezvoltare: companiile pot beneficia de o deducere suplimentară, în proporţie de 50%, a cheltuielilor efectuate pentru activităţile de cercetare-dezvoltare, aparatura şi echipementele destinate acestor activităţi pot fi amortizate accelerat, iar, pentru angajaţii care lucrează în proiecte de cercetare-dezvoltare, este permisă scutirea de impozit pe venit.

Legislaţia fiscală mai prevede, tot ca stimulent în acest domeniu, şi o scutire de impozit pe profit pentru contribuabilii care desfăşoară exclusiv activităţi de cercetare – dezvoltare în primii zece ani de activitate, dar această facilitate nu poate fi momentan pusă în practică pentru că autorităţile ar trebui să reglementeze mai întâi o schemă de ajutor de stat şi să ceară aprobarea ei de către Comisia Europeană, lucru care până acum nu s-a întâmplat.

Noul ordin publicat de Ministerul Finanţelor vine să clarifice modul în care se va face, începând de anul viitor, aplicarea facilităţii fiscale care permite deducerea suplimentară, în proporţie de 50%, a cheltuielilor efectuate pentru activităţile de cercetare-dezvoltare.

Astfel, potrivit noului act normativ emis de ministerul de resort, pentru a fi eligibile să aplice acestă deducere a cheltuielilor, activităţile de cercetare-dezvoltare trebuie să fie cuprinse într-un proiect de cercetare-dezvoltare (aşa cum este el definit prin OG nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică).

Proiectul trebuie să cuprindă mai multe informaţii, printre care: scopul, obiectivele sale şi durata de desfăşurare, bugetul şi resursele alocate proiectului, sursele de finanţare şi, dacă este cazul, echipa de proiect şi infrastructura de cercetare, precum şi rezultatul activităţii de cercetare-dezvoltare şi caracterul ei inovativ.

Proiectele şi activităţile vor fi încadrate ca fiind de cercetare-dezvoltare de către autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, care va constitui un corp de experţi înscrişi într-un Registrul naţional al experţilor pentru certificarea activităţii de cercetare dezvoltare.

Practic, contribuabilii vor avea opţiunea de a solicita certificarea activităţilor de cercetare-dezvoltare de către un expert înscris în registru astfel încât să poată beneficia de stimulentele fiscale de la articolul 20 din Codul fiscal, iar pentru contribuabilii mari, certificarea proiectelor va fi obligatorie. Punctăm încă o dată că această obligaţie va intreveni doar pentru a obţine deducerea suplimentară de 50% a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare, restul stimulentelor reglementate de Codul fiscal în acest domeniu nefiind impactate de noile prevederi.

Pentru proiectele şi activităţile de cercetare-dezvoltare finanţate din fonduri publice naţionale şi internaţionale nu va fi necesară certificarea.

În perioada următoare se va emite un ordin separat care să detalieze metodologia de selecţie a experţilor, precum şi modul lor de certificare a activităţilor de cercetare-dezvoltare eligibile pentru a primi stimulente.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

4 Thoughts to “Se modifică regulile pentru aplicarea facilităţilor fiscale de cercetare-dezvoltare”

  1. […] Acordarea stimulentelor fiscale pentru activităţile de cercetare-dezvoltare se va face, începând de la 1 ianuarie 2023, cu respectarea unor noi reguli, după ce Ministerul Finanţelor a publicat un ordin care reglementează condiţii suplimentare pentru aplicarea articolului 20 din Codul fiscal, cel care permite o deducere suplimentară de 50% a cheltuielilor legate de activităţi de cercetare-dezvoltare. Noile reglementări sunt prevăzute în Ordinul MF nr. 3.265/2022 şi sunt programate să intre în vigoare de anul viitor. Ordinul completează cadrul legal pentru acordarea facilităţilor fiscale în cazul activităţilor de cercetare-dezvoltare, stabilind noi reguli… Citeste mai mult […]

  2. […] Acordarea stimulentelor fiscale pentru activităţile de cercetare-dezvoltare se va face, începând de la 1 ianuarie 2023, cu respectarea unor noi reguli, după ce Ministerul Finanţelor a publicat un ordin care reglementează condiţii suplimentare pentru aplicarea articolului 20 din Codul fiscal, cel care permite o deducere suplimentară de 50% a cheltuielilor legate de activităţi de cercetare-dezvoltare. Noile reglementări sunt prevăzute în Ordinul MF nr. 3.265/2022 şi sunt programate să intre în vigoare de anul viitor. Ordinul completează cadrul legal pentru acordarea facilităţilor fiscale în cazul activităţilor de cercetare-dezvoltare,  » Mai multe detalii […]

  3. Anonim

    Facilități R & D pentru „doctor” Bode!

Leave a Comment