Se intampla in Salaj: Nasteri putine, decese cu duiumul, sifilis si tuberculoza din plin

Se intampla in Salaj: Nasteri putine, decese cu duiumul, sifilis si tuberculoza din plin

Desi se spune ca viata nu trebuie traita dupa statistici, ultimele date care caracterizeaza, din punct de vedere medical, primul semestru al acestui an sunt cutremuratoare: nasterile sunt mult mai putine fata de decesele inregistrate in Salaj, sifilisul și tuberculoza se mențin la cote destul de ridicate, iar cazurile de cancer nou depistate sunt de peste 300.

Doar 905 bebelusi s-au nascut in Salaj, in primele sase luni ale acestui an, in timp ce in aceeasi perioada au fost inregistrate 1.424 de decese, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli. Comparativ cu datele din 2010, cand in intreg anul, au fost adusi pe lume 1.990 de bebelusi si au decedat 2.763, se observa ca tendinta nu este una roz in ceea ce priveste aceste cazuri. Tot in primul semestru din 2011, au fost depistate si 16 cazuri noi de sifilis, comparativ cu 19 imbolnaviri inregistrate in 2010. In plus, statisticile arata pentru perioada ianuarie – iunie 75 de cazuri nou diagnosticate cu tuberculoza, mai mult de jumatate din numarul total inregistrat la nivelul intregului județ in 2010. Situația este grava si in privinta imbolnavirilor de cancer: daca in intreg anul trecut, au fost depistate 662 de persoane cu diferite tipuri de cancer, in primele sase luni ale anului in curs au fost gasite 308 persoane cu aceasta boala.

Cancere rare acum 20 de ani – diagnosticate des in prezent

Specialistii sustin ca o persoana din doua risca o forma de cancer la un moment dat, numeroase forme de cancer fiind cauzate de o alimentatie incorecta. Aditivii alimentari, grasimile saturate, mancarea de tip fast-food si alcoolul sunt primele alimente incriminate de medici, dupa ce s-a constatat ca tipuri de cancer care erau rare acum zece ani sunt in prezent comune.

Potrivit specialistilor, stilul de viata si alimentatia haotica din ultimii ani au determinat modificari inclusiv in ceea ce priveste tipurile de boli diagnosticate. Astfel, in urma cu 10-20 de ani, cancerul colo-rectal era putin intalnit, in timp ce in prezent aceste cazuri se situeaza pe locul trei, atat la barbati, cat si la femei.

Alimentatia incorecta – principalul factor de risc

Desi in foarte putine cazuri se cunoaste cauza care a determinat aparitia bolii, medicii sunt convinsi ca, intr-o proportie foarte mare, stilul alimentar influenteaza dezvoltarea tumorilor maligne. Astfel, alimentatia bogata in grasimi favorizeaza obezitatea, aceasta fiind, in cazul femeilor, un factor de risc extrem de important pentru cancerul de san sau de endometru (mucoasa care captuseste fata interna a uterului, n.r.). De asemenea, consumarea alimentelor nepotrivite este factor de risc si pentru aparitia cancerului colo-rectal, a cancerului esofagian, a celui gastric sau a celui de pancreas.

La fel, de o importanta majora sunt fumatul, zaharurile, aportul de aditivi alimentari si de coloranti sintetici. Oncologii spun ca o alimentatie bogata in fructe si legume poate apara organismul de cancer si recomanda consumarea alimentelor cat mai aproape de starea lor naturala. Sigur ca si in privinta acestui aspect trebuie pastrat un echilibru, dieta trebuind sa fie bogata in fibre si saraca in grasimi nesaturate.

Specialistii atrag atentia si asupra produselor care sunt consumate in virtutea ideii ca sunt naturale, dar care, de fapt, sunt adevarate bombe de coloranti si aditivi. Pe de alta parte, medicii atrag atentia ca si o alimentatie deficitara poate duce la carente in organism si, implicit, la probleme de sanatate.

Bolnavii de cancer risca sa ramana fara medicamente

Reamintim faptul ca, pentru a face economii, Ministerul Sanatații intenționeaza sa reduca prețul medicamentelor din programele naționale de sanatate cu 15 procente, printre acestea numarandu-se și medicamentele pentru bolnavii de cancer. Ca urmare, acestia se tem ca medicamentele scumpe, dar care dau rezultat in combaterea bolii, nu vor mai fi comercializate in farmacii, ceea ce va insemna ca vor trebui sa se trateze cu medicamente ieftine si mult mai putin eficiente.

E-uri de care sa ne ferim

 E 102 – Tartrazina, colorant galben artificial – provoaca alergii – produse de patiserie, bauturi racoritoare si spirtoase

 E 110 – Sunset yellow – cancerigen – poate fi gasit in dulciuri, prajituri, budinci, sucuri

 E 120 – Acid carminic, colorant rosu natural obtinut dintr-o specie de insecta – bauturi spirtoase

 E 123 – Amarant, colorant rosu – cancerigen, interzis in SUA si Rusia – poate fi gasit in dulciuri, jeleuri, brinza topita, bauturi spirtoase

 E 128 – Rosu 2 G, colorant – mutagen si toxic, interzis in SUA si Australia – carne pentru hamburgeri

 E 131 – Colorant artificial albastru – cancerigen – bauturi spirtoase, prajituri

 E 142 – Colorant artificial verde – cancerigen – bauturi spirtoase

 E 211 – Benzoatul de sodiu si alti derivati ai acidului benzoic – posibil cancerigen, interzis in SUA, permis in Romania – poate fi gasit in unele bauturi racoritoare. E 220/E 228 – Sulfiti, conservanti – provoaca alergii – carne pentru haburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin

 E 230 – Bifenil, conservant – toxic, interzis in Australia si UE – citrice

 E 233 – Tiabendazol, conservant – toxic, interzis in Australia si UE – citrice

 E 249/ E 252 – Nitrati si nitriti, conservanti – posibil cancerigen – mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza

 E 330 – Acid citric – produce afectiuni ale cavitatii bucal, posibil cancerigen – sucuri, arome din mustar (uleiul de mustar a fost interzis in Canada unde s-a stabilit ca, in timp, produce orbirea) si conserve de ciuperci

 E 338 – Acid fosforic – produce tulburari digestive, respectiv indigestie, voma, colici abdominale – in preparatele din branza

 E 425 – Glucomanan, agent de textura – toxic respirator – jeleuri

 E 466 – Carboximetilceluloza – produce tulburari digestive, respectiv indigestie, voma, colici abdominale

 E 621 – Glutamat monosodic MSG – poate avea efecte neurotoxice – condimente, supe concentrate

 E 951 – Aspartam – indulcitor artificial care poate fi sursa a peste 70 de boli, cancerigen, interzis in SUA – gume de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare

 E 954 – Zaharina – posibil cancerigen – guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare

E-uri „bune

 E 100 – Curcumina, colorant galben natural – este hepatoprotector, favorizind secretia biliara, efect anticancerigen

 E 101 – Vitamina B12, colorant natural obtinut din germeni de grau, ficat, drojdii – ajuta la mentinerea metabolismului glucidelor, grasimilor si proteinelor ce repara tesuturile organismului

 E 140 – Clorofila – combate respiratia neplacut mirositoare – se gaseste in pasta de dinti, dulciuri colorate, apa de gura

 E 160 – Licopen, colorant rosu-galben, caroten natural obtinut din tomate – poate reduce riscul aparitiei cancerului

 E 300 – Acidul ascorbic, vitamina C – ajuta la mentinerea culorii rosii a carnii si la conservarea gustului

 E 306 – Vitamina E – se gaseste in lapte, oua, carne, ulei vegetal – antioxidant

 E 322 – Lecitina – ciocolata – imbunatateste memoria

Leave a Comment