Salariile asistentilor medicali de la Spitalul de Urgenta din Zalau raman neschimbate

Salariile asistentilor medicali de la Spitalul de Urgenta din Zalau raman neschimbateBugetul local, cabinetele stomatologice din cartierul Pacii si salariile asistentilor medicali cu studii superioare de la Spital au fost cele mai dezbatute subiecte ale ultimei sedinte a Consiliului Judetean Salaj, de vineri.

Consilierii judeteni au aprobat prin proiectul de rectificare a bugetului propriu al judetului Salaj repartizarea sumei de 50.000 de lei comunei Agrij pentru lucrari de prima interventie pe perioada de iarna, precum si 138.390 de lei pentru cheltuielile cu hrana la nivelul unitatilor din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj. Aceasta din urma valoare s-a alocat in urma observatiilor facute de membrii comisiei economice a CJ, prin disponibilizarea unei parti din fondul primariilor Crasna, Cehu Silvaniei si Zalau alocat programului Fructe in scoli. In acest context, al bugetului judetean, consilierul democrat-liberal Ioan Abrudan a atras atentia asupra alocarii prin proiectul de buget al judetului Salaj pentru anul viitor a fondului de salarii pentru 61 de posturi de logopezi, consilieri scolari si mediatori scolari, bani care se repartizau din bugetele locale.

Cabinetele stomatologice din Pacii, evaluate

Consilierii judeteni au fost de acord vineri si cu masurile propuse de reprezentantii CJ Salaj pentru vanzarea spatiilor cu destinatia de cabinete medicale si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical, aflate in proprietatea privata a judetului Salaj si administrarea CJ Salaj. Totodata, a fost aprobata lista spatiilor care vor face obiectul vanzarii, respectiv, cabinetele din centrul stomatologic din cartierul Pacii, precum si modalitatea de vanzare (prin negociere directa sau prin licitatie publica cu strigare), dar si valorile estimate ale cabinetelor, laboratoarelor. Vanzarea spatiilor, potrivit expunerii de motive a proiectului, se face in baza hotararii CJ Salaj, de catre o comisie din care fac parte si doi consilieri judeteni. Pretul de vanzare al spatiilor si terenului aferent nu poate fi mai mic decat cel stabilit in raportul de evaluare. Conform OUG 68/2008, aceste spatii pot fi achizitionate de medicii, medicii dentisti, biologii, biochimistii, fizicienii, tehnicienii dentari sau persoanele care le-au inchiriat sau concesionat.

Salariile asistentilor medicali cu facultate nu pot creste

Vineri, alesii judeteni nu au fost de acord cu cresterea salariilor asistentilor medicali cu studii superioare de la Spitalul Judetean de Urgenta din Zalau. In cadrul sedintei s-a aprobat revocarea hotararirii CJ nr.109 din 29 iulie 2011 privind transformarea unor posturi din statul de functii al Spitalului Judetean de Urgenta din Zalau, din asistenti medicali cu studii medii, in asistenti medicali cu studii superioare. In luna iulie, cand s-a luat aceasta hotarare, s-a tinut cont de faptul ca instanta s-a pronuntat, prin sentinte executorii, in 116 de dosare obligand CJ Salaj la transformarea posturilor reclamantilor in asistenti medicali cu studii superioare. Intre timp, CJ a promovat recurs, iar Curtea de Apel Cluj a dat castig de cauza CJ, respingand actiunile formulate de asistentii medicali. Intre argumentele reprezentantilor CJ a fost si acela ca nicio institutie nu poate fi obligata sa incadreze personal cu studii superioare daca nu are nevoie de acest nivel de pregatire.

Proiectul, cu toate ca a fost aprobat, a avut un singur vot impotriva, din partea consilierului judetean Ioan Mocan si patru abtineri: Dorel Oros, Corin Penciuc, Livia Chende si Nicolita Matyas.

Ioan Mocan, la fel ca si in luna iulie, cand s-a alaturat problemelor ridicate de asistentii de la SJU, fiind de partea lor, a sustinut si de aceasta data ca ei trebuie sa fie remunerati potrivit pregatirii lor. Pentru a beneficia de un act medical performant trebuie sa fie si platit. Ar fi pacat sa pierdem specialisti pe motive salariale, ei fiind tentati sa se angajeze in judetele invecinate sau dincolo de granita. Daca ei vor apela cai de atac extraordinare pot castiga, iar atunci, noi, CJ, va trebui sa mintim, neputandu-le acorda niste drepturi.

Argumentele reprezentantilor CJ, invocate in instanta, au fost legate in primul rand de faptul ca asistentii medicali au cerut remunerarea retroactiva, din 1 decembrie 2009 (in timp ce spitalul este in administrarea CJ doar din iulie 2010). Pe de alta parte, promovarea in functie este un drept al personalului, care se recunoaste insa de angajator in functie de necesitatile pe care le are. Si nu in cele din urma, orice promovare se face cu includerea acestor cheltuieli in proiectul de buget, situatia care nu mai putea fi onorata deoarece angajatii de la spital solicitasera plati restante.

Leave a Comment