Salajul, fruntas la proiecte depuse de IMM-uri

Salajul, fruntas la proiecte depuse de IMM-uri

Daca tot se vorbeste despre judetul nostru ca e codas la nivel national, in diverse domenii, iata ca la situatia dosarelor depuse spre finantare, de la bugetul de stat, la Oficiul Teritorial pentru IMM-uri si Cooperatie Cluj este fruntas. Codruta Nertan, consilier in cadrul Centrului Teritorial de Instruire si Consultanta pentru IMM-uri Salaj, ne-a informat ca din judetul nostru s-au depus un numar de 44 de dosare, fiind depasit doar de judetul Cluj, care a depus 133 de dosare. Situatia altor judete, din cele 17 din raza de actiune a Oficiului Teritorial Cluj: Mures – doua dosare, Covasna – doua dosare, Bihor – 11 dosare, Maramures – 14 dosare. Salajul se afla pe locul trei la valoarea proiectelor depuse la Oficiul amintit, cu 1,102,798 RON, fiind depasit doar de judetele Cluj si Neamt. Pe programe de finantare, in total, la Oficiul Teritorial Cluj au fost depuse 332 de dosare: 144 pentru servicii de piata, 19 pentru mestesuguri si artizanat, 25 pentru instruire si consultanta, 81 pentru calitate, 50 pentru export si 13 pentru profit reinvestit.

Fonduri epuizate repede

Fondurile pentru cele sase programe de finantare lansate de Agentia Nationala pentru IMM-uri si Cooperatie (ANIMMC) erau ca si adjudecate de saptamana trecuta, noteaza site-ul euROfonduri. In 24 de ore au fost depuse proiecte care valoreaza, conform unei prime estimari, mai mult decat dublul banilor disponibili. Peste 3.200 de intreprinzatori au depus dosare de finantare pentru programele lansate de ANIMMC, la nivel national. In cinci din cele sase programe, solicitarile ar valora, conform estimarilor din cadrul Agentiei, mai mult decat dublul fondurilor alocate, adica 27,5 milioane de lei. Estimarile au la baza considerentul ca in fiecare dosar se solicita suma maxima disponibila pentru un proiect.

Pentru un singur program mai erau inca fonduri disponibile, la momentul primei centralizari, mai noteaza sursa citata: cel referitor la rambursarea sumelor pentru profitul brut reinvestit, unde au fost primite numai 77 de cereri de finantare (pentru situatia tuturor programelor, vezi http://www.animmc.ro/programe/inscriere_programe2007/sinteza_aplicanti_programe/).

Alte programe de finantare

Codruta Nertan ne-a mai informat ca Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie va mai lansa pe la mijlocul anului patru programe de finantare. Este vorba de Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM; Programul national multianual de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare/retehnologizare a IMM-urilor; Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare – START 2007 si Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri.

Leave a Comment