Sălajul – acoperit de nămeţi

Sălajul – acoperit de nămeţi

Ninsorile de ieri au pus în dificultate traficul rutier din Sălaj, care s-a desfăşurat cu dificultate pe toate drumurile.

Cele mai grele tronsoane de parcurs, în special pentru conducătorii auto care nu şi-au dotat nici până acum maşinile cu anvelope de iarnă, au fost pe drumul E81, care face legătura între Zalău şi Cluj Napoca, pe culmea Munţilor Meseş, pe Valea Someşului şi pe culmea Mesteacănului, la limita judeţului cu Maramureş. Deşi au fost mobilizate utilaje de deszăpezire pe drumuri, acţiunea a fost îngreunată de ninsoarea continuă din cursul nopţii de marţi spre miercuri.

Potrivit conducerii Secţiei de Drumuri Naţionale Zalău, în 24 de ore au fost folosite în acţiunile de deszăpezire la nivel de judeţ peste 75 de tone de nisip şi 115 tone de sare. “A început să ningă de ieri (marţi, n.r.) şi am ieşit în teren în această dimineaţă să verific mai multe tronsoane, traficul se desfăşoară în condiţii de iarnă şi dacă maşinile nu sunt pregătite cu anvelope de iarnă, şoferii se descurcă greu”, a declarat Mircea Crişan, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Zalău.

În întreg judeţul, pe drumurile naţionale sunt mobilizate pentru deszăpezire 30 de autospeciale cu lamă şi răspânditor de material antiderapant şi opt încărcătoare.„După cum indică prognoza meteo, vom avea ninsori şi în zilele următoare, aşa că toate utilajele vor fi mobilizate pe tronsoane. Totuşi, şi conducătorii auto trebuie să fie responsabili şi să aibă anvelope de iarnă, pentru a nu crea ambuteiaje sau, mai rau, să rămână blocaţi la margine de drum”, a declarat Crişan.

Fără blocaje în judeţ

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj au declarat că nici pe drumurile judeţene de nivelul 1, pe care acţiunile de deszăpezire sunt realizate de firmele care au contractat aceste servicii, nu au fost probleme. „Conform datelor furnizate de grupul de lucru constituit la nivelul CJ care monitorizează activitatea de deszăpezire a drumurilor judeţene de nivel 1 aflate în administrarea CJ şi raportării transmise către aceasta dimineaţă (ieri, n.r.), de către asocierea SC Transbitum SRL Ip şi SC Drumuri şi Poduri SA Sălaj (care a contractat serviciile de deszăpezire şi combatere a alunecuşului pe drumurile judeţene de nivel 1, n.r.), în intervalul de timp 22 februarie 2011 – 23 februarie 2011 nu au fost înregistrate, pe sectoarele de drum menţionate, blocaje ale traficului rutier, circulaţia desfăşurându-se în condiţii de iarnă”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJ Sălaj, Laura Opriş..

Printre drumurile judeţene de categoria 1 se numără DJ 108A – limita judeţului Cluj-Huta-Bogdana-Buciumi-Bodia-Agrij-Păuşa-Românaşi-Romita-Creaca-Jibou-Inău-Benesat-limita judeţului Maramzreş, DJ 108F -Simleu Silvaniei (DN1H)-Măierişte-Moiad-Sărmăşag-Chieşd-limita judeţului cu Satu Mare, DJ 191C: Crasna-Meseşenii de Jos-Aghireş-Zalău-Moigrad-Brebi-Creaca (DJ 108A), DJ 191D: Nuşfalău (DN1H)- Boghiş-Valcău de Jos-Fizeş-Sîg, DJ 108B: DN1H (Surduc)-Brîglez-Fabrică-Gîrbou-Cernuc-limita cu judeţul Cluj.

Leave a Comment