Medicii dentişti sălăjeni vor finanţare de la stat

Medicii dentişti sălăjeni vor finanţare de la stat

Noua conducere a Colegiului Medicilor Dentişti (CMD) Sălaj reclamă slaba finanţare din partea statului a stomatologiei, în condiţiile în care, în lipsa cuprinderii afecţiunilor buco-dentare în asigurările de sănătate, oamenii evită să meargă la dentist din cauza costurilor ridicate.

Potrivit preşedintelui acestei structuri profesionale, Corin Penciuc, costurile ridicate ale tratamentelor stomatologice au făcut ca patologia gravă buco-dentară să debuteze la vârste fragede. Nemulţumirea noastră este că statul nu susţine deloc practica de medicină dentară, care este în folosul cetăţenilor. Afecţiunile buco-dentare reprezintă probleme de sănătate care ar trebui cuprinse în finanţarea de la stat, astfel că vom solicita colegilor punerea la punct a unui sistem de asigurări, fie prin finanţare din partea statului, fie prin Casele de Asigurări de Sănătate. Într-adevăr, această variantă din urmă există şi în prezent, însă este inadmisibil ca un medic dentist care are încheiat un contract cu Casa să primească lunar de la stat sume cuprinse între 700 şi 1.200 de lei. Iar din aceşti bani trebuie să trateze gratuit afecţiunile copiilor cu vârste de până la 14 ani, a afirmat Penciuc ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele CMD Sălaj a subliniat faptul că toate cabinetele din judeţ au avut, în ultimii ani, o creştere tehnologică la nivelul comunităţii europene, ceea ce a dus, inevitabil, şi la tarife ridicate. Totodată, Penciuc a subliniat necesitatea înfiinţării unei structuri care să preia cazurile de urgenţe medicale dentare, pentru ca statul să finanţeze măcar problemele de profilaxie şi urgenţele medicale dentare. Potrivit sursei citate, la ora actuală, din cele 98 de cabinete stomatologice existente la nivelul judeţului, doar 29 au încheiate contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj. Chiar şi în aceste condiţii, reţeaua de cabinete stomatologice din judeţ s-a dublat în ultimii patru ani, actualmente funcţionând 58 de cabinete stomatologice în Zalău şi 21 în zona rurală.

Începând din această săptămână, Colegiul Medicilor Dentişti (CMD) din Sălaj are o nouă conducere, preşedinte al acestei structuri profesionale fiind ales Corin Penciuc, vicepreşedinţi Gabriel Babilon şi Ionuţ Brânzan şi secretar Melania Vaida.

Leave a Comment