Romanii de pretutindeni, uniti prin folclor, s-au reintalnit la Simleu Silvaniei

Romanii de pretutindeni, uniti prin folclor, s-au reintalnit la Simleu Silvaniei

Cantecul si jocul popular romanesc au adus impreuna, in orasul de sub Magura, in acest weekend, romani de pretutindeni. La spectacolele celei de-a XI-a editii a Festivalului International de Folclor pentru romanii de pretutindeni La fantana dorului au participat 12 ansambluri folclorice din tara si din afara granitelor, respectiv, din Ucraina, Republica Moldova, Serbia, precum si din judetele Olt, Cluj, Satu Mare, Maramures si Salaj (din cadrul Clubului Copiilor Simleu si formatia Berekenye din Cehu Silvaniei). Asa cum a aratat Gavril Neaga, directorul Clubului Copiilor din Simleu, la acest eveniment au fost prezenti 360 de artisti, atat copii (cel mai mic avand doar cinci ani) si tineri, cat si adulti.

A fost o actiune bine receptata de publicul salajean. Dupa parada portului popular, au avut loc spectacole in Simleu, Boghis, Zauan si Ip, care au atras neasteptat de multi spectatori. Oaspetii au fost intampinati de localnici cu multa bucurie. In Ip si Zauan, unde artistii au defilat de-a lungul satului, nu a fost poarta la care sa nu fie sateni, doritori sa afle despre obiceiurile romanilor de pe alte meleaguri. Au fost clipe emotionante, incepand de la prezentarea delegatiilor formatiilor in Primaria Orasului Simleu, reintilnirea cu artistii care au mai fost la editiile anterioare, momentele artistice de pe scena, dar si cele de relaxare, oferite in zonele de agrement din imprejurimi, de la Broscarie si in Baile Boghis, de care cel mai mult s-au bucurat copiii, a afirmat Gavril Neaga.

Evolutiile interpretilor prezenti la festivalul La fantana dorului, cantecele, dansurile si obiceiurile romanilor au fost aplaudate de spectatori. O impresie deosebita a lasat publicului spectacolul fanfarei din Serbia, din satele Novi Sad (Satul Nou) si Seleus, condusa de doctorul Marina Paun, ai carei membri au interpretat cantece patriotice binecunoscute romanilor. Conducatorul acestui grup este un luptator inversunat si un promotor al valorilor romanesti, nu doar prin activitatea artistica, ci si prin cea literara (in cadrul unei reviste de profil), educationala (in scoala) si religioasa (prin biserica ortodoxa care deserveste comunitatea de romani din care face parte). El este un roman luptator, care se zbate sa mentina vie identitatea nationala si care atunci cand vorbeste despre Romania are lacrimi in ochi, a spus directorul Clubului Copiilor Simleu Silvaniei.

Cu sprijinul profesorului Marin Stefan si a lui Paul Maghiar, foarte multi voluntari din urbea de la poalele Magurii au oferit in dar oaspetilor de dincolo de granita Romaniei carti. In acest context, salajenii au anuntat ca se vor implica si vor sustine demersurile necesare infiintarii unei biblioteci pentru romanii din Cernauti.

La randul lor si oaspetii au fost impresionati de clipele petrecute la Simleu. Conducatorul grupului din raionul Noua Sulita, Cernauti, profesorul Ludmila Rotaru, care vine an de an la aceasta sarbatoare a romanilor de pretutindeni, a avut numai cuvinte de lauda la adresa organizatorilor.

Multumim pentru tot ceea ce au facut pentru romanii aflati in afara granitelor tarii. De la an la an, acest festival este tot mai reusit si mai frumos, iar gazdele imbina utilul cu placutul. Daca anul trecut copiii din Republica Moldova au vizitat Gradina Botanica de la Jibou si Manastirea Bic, acum au fost rasfatati la scaldat. Pentru ei este binevenit acest festival, pentru ca venind aici au aflat o multime de lucruri despre neamul si istoria acestor locuri, despre traditiile din comunitatile romanesti si au legat prietenii. Cei 26 de copii de la Cernauti (jumatate dintre ei elevi de clasa a III-a, ceilalti scolari de varste diferite), se vor duce acasa, mult mai imbogatiti spiritual si sufleteste, asemeni albinelor care au adunat nectarul de la flori, a fost de parere reprezentantul grupului de artisti din Republica Moldova.

Manifestarea a fost organizata de Asociatia Culturala „La Fantana Dorului”, sprijinita de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si in colaborare cu Primaria si Clubul Copiilor din Simleu Silvaniei si a fost finantata de Guvernul Romaniei – Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului, Inspectoratul Scolar al Judetului Salaj, in parteneriat cu Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Primaria Orasului Simleu Silvaniei.

Leave a Comment