Prima casa poate fi gata ipotecata

 Prima casa  poate fi gata ipotecata

O noua forma a conventiei dintre bancile active in programul Prima casa si Fondul de Garantare va fi aprobata azi de Guvern, astfel ca, celor 12 institutii de credit care semnasera deja conventia li se vor alatura alte sapte banci.

Printre cele mai importante modificari aduse la prevederile conventiei se numara excluderea taxelor notariale (prin instituirea unei ipoteci legale asupra imobilului) si introducerea posibilitatii de a achizitiona apartamente noi din ansambluri imobiliare deja ipotecate de catre dezvoltator. Asadar, potrivit noii forme, statul va institui ipoteca legala asupra imobilului contractat prin credit si nu ipoteca conventionala, cum era prevazut inainte.

Desi ipoteca legala, care este instituita prin lege, va fi mai greu de executat in caz de neplata (presupune obtinerea unei decizii judecatoresti), ea nu implica plata unei taxe notariale, fapt care scuteste clientul de plata a aproximativ 300 de euro.

In ultimele zile, la nivel national, mai multe banci au starnit o discutie aprinsa refuzand sa semneze conventia cu Fondul de Garantare.

Conventia cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM a fost semnata deja de 12 banci. Acestea sunt BRD, CEC Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, ATE Bank, Volksbank, Piraeus Bank, Emporiki Bank, Garanti Bank, Intesa San Paolo si Millennium Bank. Lor li se vor adauga BCR, Raiffeisen, UniCredit Tiriac, Bancpost, Credit Europe Bank, OTP si Leumi Bank. O situatie mai speciala o are ING Bank, institutie de credit care a refuzat sa participe la program, desi anuntase initial ca o va face. In plus, banca va dezvolta un produs propriu, similar cu Prima casa.

Pentru a intra in program, bancile au inceput deja sa diminueze costurile imprumuturilor ipotecare, reducand nivelul dobanzii fata de cel practicat pana acum la creditele ipotecare obisnuite. Totusi, pentru a accesa un astfel de imprumut, clientul are nevoie de mai mult decat de avansul stabilit la cel mai mic nivel din istoria recenta: 5 la suta din valoarea imobilului. O serie de costuri suplimentare trebuie avute in vedere la solicitarea unui credit din programul Prima Casa. Astfel, clientul trebuie sa aiba trei rate de credit in avans, asa-numitele rate de dobanda, care vor fi virate intr-un cont de garantii constituit la banca finantatoare.

Rolul acestui depozit este acela de stoc tampon intre momentul intrarii clientului in incapacitate de plata si executarea garantiei statului. In general, valoarea acestui depozit este de circa 1.000 de euro, neputand fi catalogat totusi ca un cost suplimentar al creditului, deoarece clientul isi recupereaza banii in timp. Sume suplimentare sunt necesare si pentru a acoperi costurile aferente tranzactiei imobiliare, precum si pentru accesarea creditului. Comisioanele bancare si tarifele notariale au fost reduse cu aproape 50 la suta. Cu toate acestea, insumate, comisioanele percepute pentru raportul imobiliar de evaluare sau costurile cu asigurarile ajung la valori de 2.000 – 2.500 de euro, ceva mai reduse decat la un credit obisnuit, unde se situeaza de regula intre 3.000 si 4.000 de euro.

Leave a Comment