Pregătirea drumurilor pentru iarnă, în atenţia autorităţilor judeţene

Pregătirea şi întreţinerea drumurilor judeţene pentru perioada de iarnă este una din principalele griji ale autorităţilor judeţene. În acest sens, pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de Consiliu Judeţean (CJ) de vineri, 28 august, se află un proiect de hotărâre “privind aprobarea Programului pentru pregătirea şi întreţinerea drumurilor judeţene, din administrarea CJ Sălaj , pentru perioada de iarnă 2015-2016”. Potrivit proiectului, CJ Sălaj propune să încheie acorduri de parteneriat cu unităţile administrative teritoriale (UAT), primării din judeţ, pentru întreţinerea drumurilor judeţene. Acestea din urmă au fost încadrate în patru nivele de viabilitate, 1,2, 3 respectiv 4, iar banii vor fi alocaţi de CJ Sălaj în funcţie de nivel. Astfel, pentru drumurile judeţene încadrate în nivelul 1 de viabilitate, pentru o perioadă de 120 de zile, 15 noiembrie 2015 – 15 martie 2016, se va acorda suma de 5.000 de lei pentru întreţinerea unui kilometru; 4.000 de lei pentru întreţinerea unui kilometru de drum încadrat în nivelul 2 de viabilitate, 2.200 de lei pentru un kilometru de drum încadrat în nivelul 3 şi 1.300 de lei pentru un kilometru de drum încadrat în nivelul 4.

Decontarea lucrărilor – în două tranşe

Lucrările minime pe timp de iarnă care trebuiesc executate de UAT-urile din judeţ în baza acordului încheiat cu CJ Sălaj sunt: combaterea lunecuşului a poleiului şi a înzăpezirii cu utilaje şi materiale adecvate, asigurarea stocului de material antiderapant constând în sare şi nisip, semnalizarea rutieră specifică iernii şi asigurarea scurgerii apelor de pe partea carosabilă după execuţia lucrărilor de curăţare şi îndepărtare a zăpezii. În proiectul de hotărâre se arată faptul că încheierea acordurilor de parteneriat duce la un preţ mai scăzut al lucrărilor necesare pe timp de iarnă, la operativitate în intervenţii şi o mai bună coordonare a întregii activităţii. În cazul în care, în sezonul rece 2015-2016, precipitaţiile vor avea un nivel scăzut primăriile vor putea executa şi alte lucrări de întreţinere a drumurilor judeţene.

Decontarea lucrărilor se va face de către CJ Sălaj primăriilor din judeţ în două tranşe, respectiv în anul 2015, pentru o lună şi jumătate, iar în anul 2016 pentru două luni şi jumătate. În cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către comună a activităţii de iarnă asumată în acord, suma aferentă anului 2016 se va dimunua în mod corespunzător.

Alte articole

Leave a Comment