Populatia Salajului, in scadere

Tendinta de scadere a populatiei a continuat si in cursul lunii trecute, neinregistrandu-se absolut nici o ameliorare in acest sens. Conform Institutului National de Statitistica (INS), natalitatea s-a situat sub nivelul mortalitatii si a avut drept consecinta un spor natural negativ al populatiei.

Astfel, in luna februarie au fost inregistrati 16.402 nascuti-vii, cu 2,4 mii mai putini decat in luna precedenta, determinand o rata a natalitatii de 9,9 nascuti-vii la 1.000 locuitori (fata de 10,3 la mie, in luna ianuarie).

Numarul decedatilor (20.482) a fost cu 5,1 mii persoane mai mic decat in luna ianuarie, la fel ca si rata mortalitatii infantile (decedati sub un an la 1000 nascuti-vii), care a inregistrat o scadere: 10,7 la mie in luna februarie, fata de 15,5 la mie in luna ianuarie.

Sporul natural negativ, care indica un deficit al nascutilor-vii fata de cel al decedatilor, a scazut de la -3,7 mii persoane in luna ianuarie, la -2,5 mii persoane in luna februarie.

Tendinta de scadere a populatiei, de la nivel national, se poate observa si la nivelul judetului Salaj. Astfel, potrivit datelor Buletinului Statistic lunar al judetului Salaj, pe luna februarie 2007, editat de catre Directia Judeteana de Statistica Salaj, numarul nascutilor vii a fost, in februarie, de 172, in timp ce cel decedatilor a fost de aproape doua ori mai mare, adica 244.

In perioada 1 ianuarie – 28 februarie, in Salaj s-au nascut 363 de copii, in timp ce au murit 538 de persoane.

Totusi, ceea ce se intampla la nivel judetean, nu pare sa respecte tendinta in Zalau. Astfel, in municipiu s-au nascut, in perioada 1 ianuarie – 28 februarie, 298 de copii, in timp ce au decedat 92 de persoane, ceea ce ne duce la gandul ca Zalaul reprezinta viitorul demografic al judetului.

Leave a Comment