Poluarea aerului: Energie completă pentru reducerea impactului asupra mediului în Zalău

Poluarea aerului: Energie completă pentru reducerea impactului asupra mediului în Zalău

Când vine vorba de poluarea aerului în Zalău, pe lângă gazele emise din ţevile de evacuare ale autovehiculelor cea mai mare problemă o constituie emisiile de gaze ale microcentralelor. Împiedicarea sau prevenirea acestor două trenduri depinde de populaţie: zalăuanii trebuie să conştientizeze consecinţele poluării aerului şi să ia măsuri ca generaţia următoare să se bucure de un mediu urban mai sănătos decât cel actual.

Deteriorarea calităţii aerului din Zalău se resimte mai ales în sezonul de încălzire, dat fiind că atunci funcţionează la capacitate maximă microcentralele. Aceste instalaţii trebuie însă să funcţioneze şi pe timpul verii pentru a produce apa caldă menajeră, astfel că din coşurile de fum amplasate în orificiile găurite ale pereţilor de bloc ies gaze în continuu.

Pentru sănătatea familiei şi a vecinilor

O centrală de apartament emite zilnic în medie 105 metri cubi de gaze arse direct înspre geamurile vecinilor. În asemenea condiţii însă nu îi „otrăvim” doar pe vecinii noştri ci punem în pericol chiar sănătatea propriei noastre familii cu aerul care se întoarce prin geamul deschis. Deteriorarea stării de sănătate a populaţiei va fi evidentă nu pe termen scurt, ci în decurs de 10-15 ani, prin apariţia unui număr crescut de boli ale căilor respiratorii.

Distrugerea imaginii oraşului şi siguranţa proprie

Pe lângă impactul asupra mediului, cele câteva mii de coşuri de fum dăunează şi imaginii oraşului, pereţii mutilaţi ai blocurilor de locuinţe conferind oraşului o arhitectură tristă şi dezolantă. Mai mult, lucrările de modificare executate cu nepricepere sau cu neglijenţă pot periclita siguranţa întregii clădiri. Şi nu în ultimul rând, deloc de neglijat este faptul că şi o singură centrală de apartament care funcţionează neautorizat este de ajuns să pună în pericol siguranţa blocului. Din păcate, asemenea cazuri au fost deja consemnate, nu doar în Zalău ci şi în alte localităţi din ţară.

Sănătatea nu este un lux

Sistemul centralizat de încălzire, pe lângă faptul că este mult mai ecologic şi mai sănătos, este și unul modern, fără întreruperi, nu echivalentul unui serviciu public nesigur. Dimpotrivă, cheltuielile totale legate de centralele de apartament, care cuprind ratele centralei, curentul consumat, costul de întreţinere depăşesc net cheltuielile cu încălzirea în sistemul centralizat. De acum, sănătatea nu mai reprezintă un lux. Având în vedere cele de mai sus, e bine de ştiut că soluţii există, că putem spera la ceva mai bun. În locul emisiilor de gaze care provin din miile de orificii găurite ale pereţilor de blocuri şi care sunt, în mare parte, incontrolabile, emisia de CO2 concentrată într-un singur loc, departe de zona populată a oraşului reprezintă o alternativă ecologică şi sigură de încălzire. De aceea, prezervarea sistemului centralizat de încălzire este deosebit de importantă atât din considerente ecologice cât şi din punct de vedere social.

Alte articole

Leave a Comment