Polite RCA la pret dublu pentru soferii neatenti

Polite RCA la pret dublu pentru soferii neatenti

Costul asigurarii pentru soferii care nu au incidente urmeaza sa scada cu circa 30 la suta, odata cu aplicarea sistemului bonus-malus. Politistii salajeni sustin ca, deja, numarul accidentelor usoare raportate a scazut.

De asemenea, soferii implicati in accidente usoare, fara victime, au scapat de amenda data de Politie, insa risca sa plateasca in plus pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA).

De la inceputul anului viitor, atunci cand urmeaza sa intre in vigoare sistemul bonus-malus, adica de recompensare, respectiv de penalizare a conducatorilor auto, costul unei polite RCA este de asteptat sa fie majorat de pana la doua ori, in cazul soferilor indisciplinati. Sistemul bonus-malus presupune taxarea suplimentara a soferilor care cauzeaza accidente, prin majorarea primei de asigurare, si acordarea de discount-uri pentru cei care nu suporta daune intr-o anumita perioada de timp. Astfel, in locul sanctiunilor pecuniare si a punctelor de penalizare aplicate de Politie, persoanele care opteaza pentru procedura constatarii amiabile, ce a fost introdusa de la data de 1 iulie a acestui an, vor fi pedepsite de companiile de asigurari la intocmirea RCA pentru anul urmator.

In prezent, RCA valabil un an pentru masinile cu capacitatea cilindrica a motorului de 1,5 litri costa, in medie, aproximativ 500 de lei pentru persoanele fizice. O majorare de 100 la suta a pretului ar duce la costuri de 1.000 de lei pe an, in timp ce o diminuare de 30 la suta ar cobori tariful la 350 de lei de anul viitor. Aplicarea constatarii amiabile de accident si, implicit, sistemul de penalizare au impartit conducatorii auto in doua tabere, cei pagubiti declarandu-se multumiti ca sunt scutiti de alergatura daca soferii sunt sinceri unul cu celalalt.

Potrivit sefului Biroului Siguranta Circulatiei pentru Mediul Urban, Viorel Vicas, aglomeratia de la biroul de tamponari al Politiei Rutiere Zalau a inceput deja sa scada in intensitate, o parte dintre soferii implicati in accidente intocmindu-si dosarele de dauna direct la societatile de profil. Exceptie fac conducatorii auto, care, implicati intr-un accident rutier soldat fara victime, nu ajung la o concluzie cu privire la vinovatia unuia ditre ei. Intr-adevar, odata cu introducerea procedurii privind constatarea amiabila, numarul rapor-tarilor accidentelor usoare a inceput sa scada simtitor. Totusi, la noi ajung in special cei care nu se pun de comun acord asupra persoanei vinovate in accident, ne spune Viorel Vicas.

Reamintim ca, de la 1 iulie, soferii implicati in accidente usoare, de genul tamponarilor, din care au rezultat numai pagube materiale, pot sa apeleze la procedura de constatare amiabila de accident. Procedura de constatare amiabila poate fi aplicata in cazul accidentelor rutiere survenite pe teritoriul Romaniei, in care au fost implicate doua vehicule si din care au rezultat numai pagube materiale. Conducatorii vehiculelor implicate intr-un astfel de accident si care au completat si inaintat formularul de constatare amiabila, nu mai au obligatia de a se prezenta la politie in vederea intocmirii documentelor de constatare. Constatarea amiabila de accident permite partilor implicate in accident sa completeze, pe un singur formular, elementele privind circum-stantele producerii evenimentului, datele personale de identificare, datele vehiculelor implicate, precum si ale propriilor asiguratori. Completarea acestui formular nu reprezinta o recunoastere a responsabilitatii in producerea evenimentului, ci un cumul de elemente si fapte care vor ajuta in solutionarea dosarelor de dauna. Partea de responsabilitate ce revine fiecarui conducator auto va fi stabilita de catre asiguratori, in functie de informatiile completate in formular de catre ambii conducatori auto.

Utilizarea formularului de constatare amiabila de accident nu este o obligatie, ci este o alternativa la procedura actuala.

Leave a Comment