Primim la redactie: O intamplare nefericita la Bacalaureat 2009

* probele orale nu pot fi contestate;

* regulamentul nu prevede reexaminarea;

* nerecunoasterea unei probe duce la invalidarea bacalaureatului;

* un lucru care nu poate fi probat, nu poate fi dovedit, deci nici contestat;

* spusele celor prezenti nu demonstreaza nimic.

Acestea au fost raspunsurile primite la sesizarea noastra.

Ca in fiecare an, la examenul de bacalaureat trebuie sa se intample ceva! Dar cand se intampla la una din probele orale, nimeni nu poate sa faca nimic, pentru ca la acestea nu se poate face contestatie! Asa spune regulamentul, iar noi, oamenii care l-am facut, nu avem voie sa il incalcam!

Teoretic, se admite ca pot aparea greseli, erori umane, ca doar oameni suntem si numai cine nu munceste nu greseste, dar regulamentul spune ca probele orale nu pot fi contestate si, deci, indreptate.

La proba de sport de la Liceul Teoretic Ion Agarbiceanu din orasul Jibou, jud.Salaj, s-a intamplat o asemenea greseala, care nu se poate corecta, ca sa nu se creeze un precedent! O proba care ar fi trebuit sa fie obiectiva, s-a transformat intr-un loc de reglat medii!

De ce sa aiba acest elev 10 pe linie la oral, ca doar nu-i el cel mai grozav? Trebuie ajustata putin media asta! Asa am vazut noi, parintii, ca s-a intamplat aici!

De ce elevii nu au avut fisele individuale in mana, pentru ca la fiecare proba profesorul examinator sa ii treaca rezultatul obtinut? Asa nu s-ar fi facut niciun fel de interpretari! Sau s-ar fi corectat pe loc o greseala facuta din iuteala condeiului sau un timp gresit auzit. Nu se poate accepta ca un elev care, in toti cei 4 ani, a fost de 10 la sport, pentru ca i-a placut si a frecventat orele de sport (nu ca altii), care nu a avut nicio poticneala sau altceva de genul la proba sportiva, sa ia 8,75, iar altii sa aiba pur si simplu norocul sa ia 10, si sa nu se poata face nimic, indiferent de spusele celor prezenti la probe (colegii elevului), pentru ca singurii raspunzatori sunt profesorii examinatori, care, daca nu isi aduc aminte ca s-ar fi putut sa incurce timpii sau sa dicteze gresit, asta este… nu se mai poate face nimic. Profesorii Katana, Ardelean si un domn B. de la Clubul Sportiv Zalau nu si-au putut aminti de pe o zi pe alta daca s-a putut strecura vreo eroare la notat. Ba chiar sustin ca nu a fost nicio greseala, indiferent de argumentele noastre! Desi am avut toata intelegerea fata de presedintele comisiei si presedintele comisiilor de bacalaureat pe judet, profesorii examinatori sunt direct raspunzatori.

Nu noi parintii am inventat sistemul de inscriere la facultate pe baza mediilor. Nu noi am imbolnavit sistemul de invatamant, care ajuta unii elevi sa iasa cu medii mari de pe bancile liceului pentru a nu avea probleme la inscrierea la facultate!

Recunoastem ca este un sistem bolnav, deopotriva parinti si profesori, dar daca nu facem nimic, ne vom imbolnavi si mai rau, si nu mai este decat un pas pana la coma!

Asemenea greseli marcheaza viata unui tanar care este la inceput de drum si care, in loc sa fie increzator in posibilitatile lui de afirmare, trebuie sa se obisnuiasca din start cu ideea ca norocul si PILELE au pondere mai mare decat capacitatea lui de a se afirma. Si atunci de ce ne miram ca tinerii aleg sa mearga in pribegie, si unii chiar sa nu mai vrea sa mai auda de tara in care s-au nascut? !

Ai carte , ai parte, asa le-am spus copiilor mei intotdeauna!

AJUTATI-NE SA MAI CREDEM CA ACEASTA ZICALA ESTE ADEVARATA !

In speranta ca acest articol va fi publicat, va multumesc!

P.S. Departe de a se vrea o razbunare, consideram ca suntem datori, ca si parinti,

sa semnalam astfel de nereguli, pentru a nu se mai repeta !

Alte articole

Leave a Comment