Peste 600 de cazuri noi în doar un an. Cancerul loveşte în mii de sălăjeni!

Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Cancerul nu ţine cont de vârstă, sex, condiţie socială. Depistat, însă, la timp şi tratat adecvat, are şanse mari de vindecare. Deloc de neglijat sunt adoptarea unui stil de viaţă sănătos – reducerea consumului de alcool, renunţarea la fumat, o alimentaţie bogată în fructe şi legume, reducerea expunerii solare, a poluării, tratamentul infecţiilor.

În 2015, 655 de sălăjeni au fost diagnosticaţi cu diverse forme de cancer, cu 13 mai mulţi decât în anul anterior. Numărul celor loviţi de această boală nemiloasă ajunge, astfel, la 4.906 persoane. Datele au fost comunicate vineri, în cadrul unei întâlniri cu presa, de către Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, întâlnire la care au participat specialişti ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău: Amalia Gavriluţ (pneumolog), Liliana Neaga (anatomopatolog), Alina Negru (gastroenterolog), medicul de familie Olimpia Moigradean şi coordonatorul Centrului NoRo, Dorica Dan.
În structura generală a morbidităţii oncologice în anul ce s-a încheiat, pe primul loc s-a situat cancerul bronhopulmonar, cu 88 de cazuri, urmat fiind de cancerul colorectal (72 de cazuri), de sân (58 de cazuri), de prostată (33 de cazuri) şi de col uterin (32 de cazuri). “Mortalitatea prin tumori rămâne a doua cauză a deceselor, după bolile aparatului circulator”, a ţinut să precizeze Marincaş.
Potrivit datelor statistice prezentate, bărbaţii sunt mai predispuşi la cancer, în 2015, 366 de bărbaţi, respectiv 55,8 la sută din totalul cazurilor noi, fiind diagnosticaţi cu această boală. Aceştia fac, în principal, cancer pulmonar, prostatic, colorectal ori de stomac, în timp ce femeile suferă de cancer mamar, colorectal, de col uterin şi pulmonar.

Fumatul creşte de 40 de ori riscul de a face cancer
Specialiştii prezenţi la întâlnirea organizată de către DSP Sălaj au făcut referiri la metodele prin care putem preveni îmbolnăvirile. Pneumologul Amalia Gavriluţ a menţionat că fumatul creşte de 40 de ori riscul de a face cancer pulmonar şi că 80 la sută dintre pacienţii diagnosticaţi cu această boală au fost sau sunt fumători. Alţi factori de risc sunt sclerozarea plămânului după netratarea unor inflamaţii ori după tratarea incorectă a acestora, traumatismele anterioare la nivelul toracelui şi a cutiei toracice, factorul genetic, dar şi poluarea. “Este important de spus că o persoană a cărui părinte a avut cancer pulmonar prezintă risc de două-trei ori mai crescut de a face această boală. Simptomele sunt total nespecifice şi de aceea sunt situaţii când depistăm boala într-o fază total depăşită. Chiar şi o răceală banală netratată se poate suprapune peste un cancer bronhopulmonar, aşa că trebuie să fim atenţi când simptomele respiratorii nu mai trec și să ne prezentăm de îndată la medic”, a spus doctorul Gavriluţ.

Screeningul colorectal, soluţie pentru depistarea precoce a cancerului
La rândul său, medicul gastroenterolog Alina Negru a subliniat importanţa unei alimentaţii sănătoase, bogată în fructe şi legume, dar săracă în carne roşie, şi din care să lipsească alimentele prăjite ori afumate. Referindu-se la screeningul colorectal, specialistul din cadrul SJU Zalău a spus că acest proiect are două obiective: detectarea cancerului în fază precoce, curabilă şi detectarea şi rezecarea polipilor adenomatoşi, precursorii cancerului de colon. “Pacienţii supuşi screeningului se împart în două categorii: cei cu risc mediu (peste 50 de ani sau rudele de gradul II sau III ale persoanelor cu cancer colorectal) şi cei cu risc crescut (persoanele cu risc ereditar, rudele de gradul I ale celor cu cancer colorectal, pacienţii cu boli inflamatorii intestinale)”, a explicat dr. Gavriluţ. Medicul a adăugat că persoanele care prezintă rectoragii ori tulburări de tranzit recent instalate trebuie să se adreseze unui specialist pentru a i se efectua o colonoscopie.

Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin
După un debut în forţă în judeţ, Programul Naţional de Screening pentru Cancerul de Col Uterin nu mai prezintă interes pentru sălăjence. Şi asta, în ciuda faptului că există în continuare fonduri disponibile pentru testele Papanicolau. După cum a declarat Liliana Neaga, anatomopatolog în cadrul SJU Zalău şi coordonator al programului de screening derulat în Sălaj, de la debutul Programului,12.550 de femei cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani au făcut testul Papanicolau. Interesul sălăjencelor faţă de această investigaţie medicală a scăzut de la an la an, ajungându-se în 2015 la doar 581 de femei testate, faţă de cele 7.224 de beneficiare din 2013.
Din totalul sălăjencelor cuprinse în programul de screening, 140 au prezentat leziuni intraepiteliale de grad înalt şi cancer incipient.
Testele Papanicolau se pot face gratuit, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, la oricare din cei 10 medici specialişti ai centrelor de testare cuprinse în program (spitalele din Zalău, Şimleu Silvaniei, Jibou şi Salvosan Ciovanca).

Previziuni sumbre
“Multe forme de cancer au şanse mari de vindecare, dacă sunt depistate din timp şi tratate adecvat. Depistate în stadii avansate sau netratate, evoluează invariabil spre deces”, a menţionat Ligia Marincaş. Din păcate, previziunile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu sunt deloc optimiste. OMS estimează o creştere a numărului anual de cazuri cu aproximativ 70 la sută în următorii doi ani şi de la 14 milioane în 2012, la 22 de milioane în următoarele două decenii.
Cancerul este o cauză principală de mortalitate la nivel mondial. Neoplasmul pulmonar face cele mai multe victime: 1,59 milioane de decese, urmat fiind de cancerul hepatic (745.000 de decese), gastric (723.000 de decese), colorectal (694.000 de decese), mamar (521.000 de decese) şi esofagian (400.000 de decese).

Leave a Comment