Peste 400 de zălăuani sunt ameninţaţi de Primărie cu amenzi usturătoare

Primăria Zalău derulează, în această perioadă, o campanie de inventariere a apartamentelor pe care proprietarii le-au izolat termic fără a deţine, în acest sens, o autorizaţie de construire, ne-au declarat reprezentanţii municipalităţii. Potrivit sursei citate, până în acest moment au fost identificate peste 400 de apartamente anvelopate individual, fără respectarea prevederilor legale în vigoare. Lor li se adaugă aproximativ 40 de blocuri de locuinţe izolate în condiţii legale, în cea mai mare parte, blocuri mansardate.

Amenzile pot ajunge la 100.000 de lei
Cei care vor fi prinşi cu musca pe căciulă riscă amenzi contravenţionale ce pot ajunge la 100.000 de lei. Deocamdată, însă, niciun zălăuan nu a fost sancţionat, autorităţile „încercând în continuare conştientizarea proprietarilor de apartamente de a executa lucrările de izolare în conformitate cu prevederile legale şi cu respectarea condiţiilor impuse de reglementările urbanistice în vigoare”. Totuşi „dacă se continuă cu executarea acestor lucrări doar parţial pe faţadele blocurilor, se vor lua măsurile prevăzute de lege”, dau asigurări mai marii din Primărie.
Dincolo de amenda pe care riscă să o primească, proprietarii apartamentelor anvelopate individual pot fi obligaţi să înlăture izolaţia făcută, în momentul în care asociaţia de proprietari decide să reabilitaze întregul imobil.

Oraşul blocurilor „cârpite”
Peticirea blocurilor cu izolaţie termică este un fenomen care s-a extins în ultimii ani în reşedinţa de judeţ. În încercarea de a reduce pierderile de căldură şi, implicit, de a plăti facturi de gaz mai mici, tot mai mulţi zălăuani iau în calcul anveloparea spaţiului în care locuiesc. Întrucât costurile unei astfel de lucrări sunt destul de ridicate, depăşind 3.000 de lei în cazul apartamentelor cu mai mulţi pereţi exteriori, nu toţi locatarii unui bloc şi-au permis o astfel de investiţiei. Astfel s-a ajuns în situaţia în care Zalăul este împânzit de construcţii izolate în regim de tablă de şah. În cea mai mare parte, vorbim despre imobile din plăci de beton, ridicate înainte de 1989 şi deloc eficiente din punct de vedere energetic. Cartierele cu blocuri gri, cu tencuială scorojită, au devenit, în urma investiţiilor individuale ale unor cetăţeni, pestriţe.

Risc de igrasie în apartamentele vecinilor
După cum susţin oficialii municipalităţii, Primăria nu eliberează autorizaţii de construire pentru lucrări individuale de izolare termică executate în regim de tablă de şah, doar de o parte din locatari. Primejdia unor astfel de lucrări este că, în timp se poate produce igrasie în apartamentele vecine, din cauza modificării transferurilor de căldură.
Din cauză că bugetul central nu a dispus de suficiente fonduri, niciun bloc de locuinţe din Zalău nu a fost anvelopat în cadrul Programului naţional de reabilitare termică, lansat de Guvern în 2005. Până la această dată, la Primăria municipiului au fost înregistrate 29 de solicitări de înscriere în programul de reabilitare termică.
Locatarii blocurilor anvelopate sunt scutiţi pe o perioadă de şapte ani de la plata impozitului aferent apartamentelor, cu condiţia să deţină certificatul energetic al imobilului şi procesul verbal de recepţie.

Alte articole

13 Thoughts to “Peste 400 de zălăuani sunt ameninţaţi de Primărie cu amenzi usturătoare”

 1. Anonim

  mai da ce interesati au devenit… nu mai sunt bani la primarie, ce s a intamplat cu sprijinul promis de primarie… in loc sa ajute sa sprijine pt a se putea izola blocurile si pt a avea o factura la mica la gazâei incarca factura cetatenilo… USL are nevoie de bani de campanie…RUSINE

 2. IOAN DUSCAS

  de o gramada de timp nimeni nu a subminat mai mult pnl-ul decat kapusha pdl-ista sau pupinbashincurista !

 3. EU

  DECI VOTATI USL UL GASCA DE HOTI DE LA PRIMARIE PAREREA MEA E CA INCET INCET HOTUL ASTA NESIMTIT CAPILNASIU NU SE MAI POATE CARACTERIZS E SCAPAT TOTAL DE SUB CONTROL TOATA SPERANTA E LA DOMNU CA L IA CIT DE REPEDE LA EL

 4. Primaria Zalau are obligatia sa faca publice sumele banesti obtinute in urma comercializarii masei lemnoase, ca urmare a defrisarilor abuzive a padurilor ce apartin de drept tuturor locuitorilor municipiului nostru !!! Daca cele peste 2000 ha de padure,ar fi apartinut unei primarii dintr-o tara occidentala,acea primarie ar fi avut bani suficienti pentru diferite proiecte !!!

 5. zorro

  mi se pare foarte corect ceea ce face primaria ar trebui sa treaca si la amenzi cat mai repede,cum naiba toti ciumpalacii se apuca si izoleze individual dupa capul lor ,in exterior ,apartamentele ,aceste lucrari ori se fac pentru tot blocul ori nimic,sa izoleze numai in interior,apoi plus numaivorbesc ce neplaceri cu igrasia fac vecinilor,desigur si vecinii sunt fraieri daca accepta asa ceva,ideea e ca trebuiesc date amenzi usturatoare ca sa nu sa se mai faca asa ceva altfel nu o sa fie nici un rezultat,plus si cartierele arata ca in palestina dupa razboi,sa fim seriosi aia de la urbanism cu ce se ocupa se joaca pe internet?

 6. io

  nu are banii primaria de asa ceva, is in campanie, rusine sa va fie USL

 7. Anonim

  mai zorro, ori esti tampi, ori imbecil, ori faci parte di gasca primariei! Solicitarile pentru anvelopare adresate primariei sunt respinse pe motivul lipsei fondurilo, efortul financiar al locatarilor care spera in cateva grade in plus sunt amendate USTURATOR ! oare de ce ?! ca sa aiba maria sa primarul bani sa-l plateasca pe sordil si toata gasca lui de mercenari din cacatul de echipa voleibalistica -zisa de performanta- ? RASPUNDE !

 8. Anonim

  Nu vad nici o problema in directia asta imi pare rau doar de faptul ca nu toti i-si permit aceasta lucrare,o problema vad insa in nuantarea atit de contrastanta care sigur ca n-ar trebui permisa zic eu!Ps si inca una in folosirea virgulelor dom’soara

 9. zorro

  mai anonimule africanul unde naiba in europa vezi tu blocuri izolate partial ,petecite care arata ca de dupa razboi sau ma gandesc ca tu inca nu ai parasit judetul,campania asta de control se face deja in foarte multe municipii deci nu este inventat in zalau,plus nu ar strica ca vecinii sa deie o mama de bataie la astia care izoleaza individual apartamentele avand in vedere pericolul foarte mare de igrasie la apartamentele din jur ,plus treaba cu primaria nu ma intereseaza oricum nu erau bani pentru izolarea tuturor blocurilor din zalau,plus cu criza care va veni la anu banii vor fi si mai putini ,dar nici asa nu se poate cu petecirea individuala,cum nu se poate sa instalezi centrala termica fara autorizatie sau sa pui tot felul de improvizatii etc,oricum cred ca noi am intrat pe degeaba in UE

 10. gigi

  bai zorro tu esti prost?
  hai sa-ti spun ceva pe scurt. io m-am dus intr-o zi la primarie pt a-mi izola ap.raspunsul a fost clar: nu sunt bani. atunci il fac io singur doar ca am nevoie de autorizatie de constr. raspunsul: nu se poate,ori fac toti vecinii ori niciunul. pai daca lele floare nu are bani ca are pensia mica eu de ce sa nu pot sa izolez singur ap?ce conteaza ca e ca tabla de sah?dar in felul cum e acum e mai bine ca a cazut tencuiala si e caramida descoperita?asa e mai estetic?

 11. anonimul african

  bai zorro, onorabil ar fi sa-ti ceri scuze de la cei pe care ii acuzi ! se pare -insa- ca esti mult prea implicat in afacere ca sa poti realitatea ! BRAVO gigi ! Cat despre parasitul judetului, …

 12. Anonim

  zoro e un bou, care s-a trezit sa-si dea cu parerea

Leave a Comment