Pentru subvenţia la încălzire: Au dat declaraţii mincinoase şi s-au fript

Pentru subvenţia la încălzire: Au dat declaraţii mincinoase şi s-au fript

Zeci de sălăjeni, beneficiari de subvenţii la încălzire, au fost prinşi că au dat declaraţii mincinoase în privinţa veniturilor şi bunurilor deţinute ca să primească acest ajutor. Cei în cauză ar putea fi amendaţi cu sume de până la 10.000 de lei şi cercetaţi pentru fals în declaraţii în vederea obţinerii ajutoarelor de încălzire.

Anchetele sociale desfăşurate la nivelul primăriilor din judeţ, în ultima lună, pentru verificarea dosarelor de subvenţii la încălzire au scos la iveală unele nereguli. Câteva zeci de persoane din Zalău şi Şimleu Silvaniei au fost prinse că au declarat în acte alte venituri sau alte bunuri aflate în proprietate şi care, în realitate, nu le confereau dreptul la aceste ajutoare de încălzire.

La nivelul municipiului Zalău se află în plată un număr de 4.301 beneficiari de ajutoare la încălzire. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Zalău, Manuela Ghiuruţan, ne-a declarat că au fost verificate aproximativ 560 de dosare. Acţiunea de control a beneficiarilor de ajutor de încălzire este în derulare, până la această dată fiind verificaţi 560 de beneficiari. În urma anchetelor, s-a constatat că trei persoane au declarat venituri mai mici decât aveau în realitate, iar 23 de persoane nu au declarat bunurile pe care le deţin, respectiv maşini şi terenuri. Conform prevederilor în vigoare, se va dispune măsura de recuperare a sumelor, a declarat purtătorul de cuvânt. Potrivit sursei citate, anchetele sociale vor continua până în data de 25 februarie.

În Şimleu Silvaniei sunt 1.080 de beneficiari de subvenţii la încălzire. Primarul oraşului, Septimiu Ţurcaş, ne-a comunicat că în urma anchetelor au fost depistate trei dosare cu probleme. Anchetele sociale au scos la iveală nereguli la trei dosare înregistrate pentru acordarea subvenţiilor la încălzirea cu gaz.

Unul dintre beneficiari a fost prins că deţinea un autoturism pe care nu l-a declarat la depunerea dosarului, fiind scos din plată şi obligat să restituie valoarea subvenţiei încasate. În cazul celorlalte două dosare, beneficiarii şi-au achiziţionat între timp autoturisme. Aceştia au fost scoşi din plată imediat ce s-au primit raportările de la Serviciul de Înmatriculări, astfel că nu trebuie să restituie sumele primite anterior pentru subvenţia la încălzire, a declarat edilul Şimleului. Potrivit acestuia, alte probleme nu au fost depistate în verificarea dosarelor pentru ajutoare de încălzire. La preluarea dosarelor, echipele de anchetă au verificat atent declaraţiile solicitanţilor. Astfel au fost descoperite aproximativ 150 de dosare care nu se încadrau cerinţelor pentru acordarea acestui ajutor şi care au fost respinse pe loc, a afirmat Septimiu Ţurcaş.

Conform legislaţiei în vigoare, persoanele depistate că au ascuns veniturile reale sau alte bunuri aflate în proprietate, în vederea obţinerii ajutoarelor de încălzire, ar putea fi amendate. Sumele sunt cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei. Mai mult, beneficiarii mincinoşi ar putea fi cercetaţi pentru fals în declaraţiile înregistrate la cele două primării.

Dosare curate în unele comune

Din sondajul realizat în mai multe comune din judeţ, a reieşit că în urma anchetelor sociale nu s-au depistat niciun fel de nereguli la acordarea subvenţiilor la încălzire. Noi ne cunoaştem oamenii, ştim care este situaţia lor din registrele de proprietate aflate în evidenţele noastre. Aceste ajutoare la încălzire au fost acordate tot pe bază de anchetă, astfel că, ulterior, nu am găsit nereguli în declaraţii. Într-adevăr, la solicitarea subvenţiilor la încălzire am primit unele cereri care nu se încadrau normelor în vigoare. Însă aceste cereri au fost respinse pe loc, a declarat primarul comunei Meseşenii de Jos, Sandu Bercean, aceleaşi declaraţii fiind făcute de primarii mai multor comune din judeţ.

Anchetele sociale pentru verificarea dosarelor depuse în vederea obţinerii ajutoarelor de încălzire vor continua până la finele lunii februarie. Ajutoarele pentru încălzire se acordă beneficiarilor până la data de 31 martie 2011.

Conform informaţiilor furnizate de consilierul juridic din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Sălaj, Marinela Cipleu, la nivelul întregului judeţ se află în plată peste 18.500 de beneficiari. Dintre solicitanţii care au beneficiat în luna ianuarie de ajutor la încălzire, 4.869 au obţinut ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale, 207 pentru sistemul centralizat de încălzire şi 13.508 pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbune şi combustibili petrolieri, a declarat Marinela Cipleu. Potrivit sursei citate, cele mai multe ajutoare la încălzire au fost acordate în Sărmăşag – 740 de beneficiari, în comuna Meseşenii de Jos – 613 beneficiari, şi în comuna Pericei – 508 beneficiari.

Leave a Comment