Ponta îl acuză pe prefectul Vegh că a cerut anularea alegerilor de la Almaşu

Ponta îl acuză pe prefectul Vegh că a cerut anularea alegerilor de la Almaşu

Localnicii din comuna Almaşu mai trebuie să aibă puţintică răbdare în ceea ce priveşte prezentarea la urne pentru alegerea primarului, dat fiind că organizarea primului tur de scrutin se loveşte de obstacole multiple. Mai exact, în timp ce PSD Sălaj vrea cu orice chip să-l susţină drept candidat pe fostul secretar al comunei, Claudiu Bălan, PNL şi PDL Sălaj depun contestaţii după contestaţii vizavi de acest aspect, considerând candidatura lui Bălan ca fiind ilegală. În plus, cazul a fost discutat şi la Bucureşti, preşedintele PSD Victor Ponta acuzându-l pe prefectul Alexandru Vegh că a cerut anularea alegerilor.

Cazul a ajuns, ieri, în atenţia Curţii de Apel Cluj, după ce social-democraţii au ridicat o excepţie de nelegalitate faţă de programul alegerilor stabilit prin Hotărâre de Guvern, considerând, de altfel, că sentinţa de anulare a alegerilor este nejustificată. „Sentinţa va fi pronunţată, însă, abia în 23 februarie (mâine, n.r.). Probabil, judecătorul are nevoie de timp să analizeze cazul”, ne-a declarat avocatul PDL, Bogdan Ilea.

Numai că povestea de la Almaşu a trecut şi de Cluj, ajungând în final fix la Bucureşti. Preşedintele partidului Social Democrat, Victor Ponta, a declarat, vineri, în cadrul emisiunii „Zona de impact”, difuzată de Realitatea TV, că alegerile din comuna sălăjeană s-au amânat la cererea prefectului Alexandru Vegh, deşi nici preşedintele PSD Sălaj, Tiberiu Marc, nici primvicepre-şedintele social-democraţilor sălăjeni, deputatul Iuliu Nosa, nu au avut discuţii cu oficialul de la Bucureşti, referitoare la cazul din Sălaj. În timp ce Tiberiu Marc ne-a declarat scurt că “nu am avut nicio discuţie cu preşedintele Victor Ponta legată de alegerile de la Almaşu”, Iuliu Nosa a spus că refuză să creadă că Prefectura Sălaj ar fi implicată în anularea alegerilor de la Almaşu, aceasta fiind o decizie a unei instanţe judecătoreşti.

De cealaltă parte, Prefectura Sălaj respinge vehement acuzaţiile făcute de Ponta, reafirmându-şi poziţia apolitică şi echidistantă în organizarea scrutinului respectiv. „Având în vedere declaraţia conform legislaţiei actuale în vigoare, respectiv Legea 67/2004 cu modificările şi completările ulterioare, prefectul nu poate dispune anularea unui scrutin electoral. Conform legii menţionate, în judeţele în care se organizează alegeri parţiale într-o singură circumscripţie electorală nu se mai constituie un birou electoral judeţean, soluţionarea sesizărilor privitoare la frauda electorală făcându-se de Judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală respectivă, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă.

Astfel, Judecătoria soluţionează sesizările privitoare la frauda electorală, putând dispune anularea alegerilor dintr-o circumscripţie electorală, în cazul în care constată, pe baza probelor administrate, că votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripţia electorală respectivă. În astfel de cazuri, dispune repetarea scrutinului, care are loc în termen de cel mult două săptămâni de la constatarea fraudei”, se arată într-un comunicat de presă emis de Prefectura Sălaj.

Potrivit comunicatului de presă respectiv, „noile alegeri au loc în aceleaşi condiţii, folosindu-se aceleaşi liste electorale şi aceleaşi liste de candidaţi şi candidaturi independente, cu excepţia cazurilor în care s-a dispus de către birou anularea unei liste de candidaţi sau a unor propuneri de candidaturi independente, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea fraudei care a determinat anularea alegerilor, mai mult, în cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor dintr-o circumscripţie electorală se poate face numai de către partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau candidaţii independenţi care au participat la alegeri. În cazul turului I al alegerilor de la Almaşu, cererea de anulare a fost formulată de către filialele judeţene ale PNL şi PDL”.

Deocamdată, în aşteptarea sentinţei Curţii de Apel Cluj, rămâne în picioare decizia Biroului Electoral de Circumscripţie Almaşu ca primul tur de scrutin să aibă loc în data de 27 februarie.

Leave a Comment