Pe rafturile magazinelor din Sălaj se vinde pâine expirată

Peste 200 de kilograme de pâine, produse din pâine şi de patiserie, au fost retrase de la comercializare de pe rafturile unor magazine din judeţ de către reprentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj. Motivul? Produsele erau expuse la vânzare deşi aveau termenul de valabilitate expirat, iar ingredientele de pe eticheta produsului, care atestă compoziţia, cuprindea date eronate.

Potrivit unor informaţii furnizate de Dorina Rednic, comisar şef adjunct la CJPC Sălaj, în urma unor controale care au avut loc la începutul lunii septembrie, cu privire la modul de etichetare, prezentare şi comercializare a pâinii, produselor din pâine şi patiserie, comisarii instituţiei au constatat o serie de deficienţe pentru care au aplicat sancţiuni contravenţionale şi s-a dispus retragerea de la comercializare a peste 200 de kilograme de produse.
Controlul a scos la iveală faptul că unii comercianţi vindeau produse cu termenul de valabilitate expirat, nu aveau afişat preţul în mod vizibil, comercializau produse preambalate fără a indica ingredientele din care au fost fabricaţi covrigii, chiflele şi batoanele. De asemenea, comisarii au sesizat că unii comercianţi de pâine şi produse de panificaţie utilizează eronat denumirea tipului de făină în lista ingredientelor, fapt care poate să inducă în eroare cumpărătorul cu privire la compoziţia produsului oferit spre vânzare precum şi la alegerea sortomentului dorit. Conform comisarului şef adjunct al CJPC Sălaj, în unele unităţi au fost găsite la comercializare produse de patiserie, de genul cornurilor, rulourilor, specialităţilor cu nucă sau cu mac, în vrac sau sub formă ambalată fără indicarea ingredientelor cu efect alergen-menţiune obligatorie conform prevederilor legale. Tot în urma controlului, comisarii CJPC Sălaj au constatat că în unele magazine sunt utilizate mijloace de măsură neverificate metrologic sau cu verificarea expirată.
Pentru abaterile constatate, în urma acţiunii, reprezentanţii CJPC Sălaj au aplicat 17 sancţiuni contravenţionale în valoare de 19.000 de lei şi au oprit de la comercializare 206 kg de produse cu deficienţe.

Alte articole

Leave a Comment