Patru patroni sălăjeni, fripţi la buzunare pentru munca la negru

Şapte amenzi şi 20 de avertismente au aplicat inspectorii de muncă din Sălaj în urma controalelor pe care le-au derulat în luna iulie, în domeniul relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, în domeniul relaţiilor de muncă au fost controlaţi 59 de agenţi economici, 22 dintre aceştia fiind sacţionaţi cu şapte amenzi şi 20 de avertismente. Inspectorii au identificat şase persoane care munceau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă, astfel că angajatorii în cauză – patru la număr – au fost amendaţi cu 60.000 de lei.

Amenzi în valoare de 7.800 de lei au fost aplicate pentru negarantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, nerespectarea dispoziţiilor legale privind repausul săptămânal şi nerespectarea prevederilor Legii 52/2011, privind completarea Registrului de evidenţă a zilierilor înainte de începerea activităţii.

Printre alte deficienţe constatate şi pentru care reprezentanţii ITM Sălaj au împărţit avertismente se numără nerespectarea dispoziţiilor legale privind munca suplimentară, nerespectarea prevederilor legale privind munca de noapte, respectiv sărbătorile legale, nerespectarea obligaţiei de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat, necompletarea elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic, respectiv netransmiterea acestuia la termenele legale.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificaţi 50 de agenţi economici, doar unul alegându-se cu o amendă de 4.000 de lei, pentru că nu a comunicat în termen accidentarea unui salariat, iar alţi 32 au fost „cadorisiţi” cu avertismente.

Patronii în cauză au fost taxaţi pentru că lucrătorii nu utilizau echipamentul individual de protecţie, pentru lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăviri profesionale pentru toate locurile de muncă şi a planului de prevenire şi protecţie. De asemenea, spun oficialii ITM Sălaj, unii agenţi economici funcţionau fără autorizare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, alţii nu aveau materialele necesare informării şi instruirii lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în timp ce în alte cazuri angajaţii nu aveau făcut controlul medical la angajare şi/sau periodic.

Leave a Comment