Patroni sălăjeni, amendaţi cu 90.000 de lei pentru munca la negru

Nu mai puţin de 11 persoane, care munceau fără a avea întocmite contracte de muncă, au fost depistate de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj în urma clasicelor controale desfăşurate în cursul lunii aprilie la diferiţi agenţi economici din judeţ.

Potrivit unor informaţii furnizate de Luminiţa Nemeş, inspector şef al ITM Sălaj, acţiunile de verificare s-au desfăşurat atât în domeniul realţiilor de muncă (RM), cât şi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă (SSM). Astfel, în domeniul RM din cei 86 de agenţi economici verificaţi, 27 au fost sancţionaţi cu şase amenzi şi 21 de avertismente. Dintre angajatorii controlaţi, cinci au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 90.000 de lei pentru munca fără forme legale de angajare, fiind identificate 11 persoane care munceau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă. Inspectorii au mai aplicat o amendă contravenţională în valoare de 5.000 de lei pentru necompletarea elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor, respectiv netransmiterea acestuia în termenele legale. Conform sursei citate, tot în domeniul RM s-au aplicat avertismente care se referă la: nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară şi munca de noapte, nerespectarea dispoziţiilor privind repausul săptămânal, nerespectarea obligaţiei de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat, completarea registrului electronic cu date eronate şi nerespectarea dispoziţiilor legale privind sărbătorile legale.
De asemenea, în domeniul SSM, inspectorii de muncă au verificat 49 de agenţi economici, din care unul a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 4.000 de lei pentru neasigurarea materialelor de instruire. Reprezentanţii ITM Sălaj au aplicat şi avertismente pentru: neefectuarea controlului medical periodic, neutilizarea echipamentului individual de protecţie, neasigurarea măsurilor de securitate şi lipsa semnalizărilor de securitate.
La nivel naţional, în cursul lunii trecute au fost înregistrate 2.427 de persoane care lucrau fără a avea întocmite contracte de muncă, amenzile aplicate fiind de 4.264.500 de lei.

One Thought to “Patroni sălăjeni, amendaţi cu 90.000 de lei pentru munca la negru”

  1. […] Potrivit unor informaţii furnizate de Luminiţa Nemeş, inspector şef al ITM Sălaj, acţiunile de verificare s-au desfăşurat atât în domeniul realţiilor de muncă (RM), cât şi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă (SSM). Astfel, în domeniul RM din cei 86 de agenţi economici verificaţi, 27 au fost sancţionaţi cu şase amenzi şi 21 de avertismente. Dintre angajatorii …read more […]

Leave a Comment