Partajul timbru de mediu pe judeţe

Cei care vor să-şi cumpere o maşină însă nu doresc ori nu au bani pentru a achita timbrul de mediu, care în cazul unor maşini ajunge la câteva mii de euro, au găsit deja o „portiţă“ pentru a fenta OUG nr. 9 din 19 februarie 2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.
Faţă de celelalte legi prin care statul încasa taxa de primă înmatriculare ori taxa de poluare, OUG nr. 9/2013 aduce câteva excepţii în plus de la plata timbrului de mediu. Timbrul nu se plăteşte atunci când vehiculele sunt în categoria celor istorice, sunt donate unor instituţii ale statului, intrate în proprietatea statului prin confiscare, destinate competiţiilor sportive ori moştenite. „Slăbiciunea“ acestei ordonanţe a fost descoperită de avocaţi la art. 8, lit. f a OUG nr. 9/2013, care spune că vehiculele dobândite prin partaj sunt scutite de la plata timbrului de mediu. Actul normativ nu face însă nici un fel de precizări privind neplata timbrului atunci când vehiculele sunt dobândite prin partaj.
Aşa s-a descoperit că un vehicul se poate înmatricula fără plata timbrului de mediu printr-un simplu act de partaj voluntar întocmit în faţa unui notar.
Partajul voluntar este reglementat în Codul Civil, la art. 1.144: dacă toţi moştenitorii sunt prezenţi şi au capacitate de exerciţiu deplină, partajul se poate realiza prin bună învoială, în forma şi prin actul pe care părţile le convin. Dacă nu sunt prezenţi toţi moştenitorii ori dacă printre ei se află minori sau persoane puse sub interdicţie judecătorească ori persoane dispărute, atunci se vor pune sigilii pe bunurile moştenirii în cel mai scurt termen, iar partajul voluntar se va realiza cu respectarea regulilor referitoare la protecţia persoanelor lipsite de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă ori privitoare la persoanele dispărute.
Liste judetelor unde se poate sau nu partajul timbrului de mediu
Acestea sunt judetele in care se poate inmatricula un autoturism prin partaj voluntar numai la notar: Bucureşti; Argeş; Bihor; Braşov; Călărşi; Caraş – Severin;
Partaj numai în urma divorţului: Dolj; Galaţi; Gorj; Harghita; Hunedoara; Ialomiţa; Maramureş; Mehedinţi; Prahova; Sălaj; Satu Mare; Teleorman; Timiş; Vâlcea.
Pentru judeţele Alba şi Vaslui nu se fac înmatriculări prin partaj voluntar.
Judeţul Bacău acceptă partajul voluntar făcut atât de notar cât şi de avocat.
Pentru judeţele Galaţi, Teleorman, Vâlcea – pentru partaj se depune întreg dosarul la Înmatriculari şi în 30 de zile ne dau răspunsul.
(P) Av. Coltuc Marius Vicenţiu
www.coltuc.ro

Alte articole

One Thought to “Partajul timbru de mediu pe judeţe”

  1. gogu

    merge si la gorj si la mehedinti fara divort

Leave a Comment