Părinţii vor avea o zi liberă de la serviciu pentru îngrijirea sănătăţii copilului

Părinţii sau reprezenaţii legali care au în îngrijire copii vor beneficia de zile libere pentru îngrijirea sănătăţii micuţilor. Şi asta graţie Guvernului, care a aprobat în cursul acestei săptămâni normele metodologice pentru aplicarea legii prin care se acordă părinţilor zile lucrătoare libere pentru îngrijirea sănătăţii copiilor.
Astfel, familiile sau persoanele care au în îngrijire unul sau doi copii au dreptul la o zi lucrătoare liberă, iar ce care au trei sau mai mulţi copii vor beneficia de două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate. De asemea, pentru această zi liberă, angajatorul nu are obligaţia să plătească părinţilor drepturile salariale aferente unei zile de lucru. Ziua liberă urmează să se acorde unuia dintre părinţi, la alegere, respectiv reprezentantului legal al copilului, în baza unei cereri depusă cu 15 zile înainte de vizita la medic. Părintele care solicită ziua liberă trebuie să dea o declaraţie pe propria raspundere, conform căreia celălalt parinte nu a solicitat o zi liberă în acel an, şi nici nu o va solicita.
Controlul medical se poate efectua atât în sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat. După efectuarea controlului medical, părintele sau reprezentantul legal al copilului are obligaţia să prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigaţiilor. Pe baza acestora, medicul de familie eliberează gratuit o adeverinţă, pe care părintele sau tutorele o va prezenta angajatorului drept dovadă că acest control medical a fost efectuat. În situaţia în care ziua liberă a fost acordată în cursul anului şcolar, iar copilul frecventează o formă de învăţământ preuniversitar, medicul de familie are obligaţia de a elibera pentru acesta o scutire medicală. Potrivit legii, se acordă părinţilor sau tutorilor asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de stat o zi sau două zile lucrătoare libere, în funcţie de numărul copiilor pentru a verifica anual starea de sănătate a copilului/copiilor.
Familiile sau persoane care au în îngrijire unul sau doi copii au dreptul la o zi lucrătoare liberă, iar ce care au trei sau mai mulți copii vor beneficia de două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul. De asemenea, pentru această zi liberă, angajatorul nu are obligaţia să plătească părinţilor drepturile salariale aferente unei zile de lucru.

One Thought to “Părinţii vor avea o zi liberă de la serviciu pentru îngrijirea sănătăţii copilului”

  1. Vero

    Merita testat! De ce merita sa testezi si tu acest sistem prin care sa ajungi mai usor la castiguri suplimentare? Pentru ca activitatea e foarte simpla, o desfasori in timpul liber si nu ai nicio obligatie. Nici macar nu trebuie sa recrutezi oameni. Totul e mai usor decat crezi! Iti trimit mai multe informatii dupa ce imi ceri detalii la adresa de email:veronica.alexandra.savu@gmail.com

Leave a Comment