Pălinca de Sălaj este pe cale de dispariție

Senatorii au respins un proiect de lege prin care producătorii de pălincă pentru consum propriu, într-o cantitate maximă pe gospodărie de o sută de litri, erau exceptați de la plata accizelor. Iniţiativa legislativă a fost întrunind 62 de voturi ”pentru”, 64 de voturi ”împotrivă” şi 11 abţineri. Proiectul a fost respins cu largul concurs al celor 55 de senatori PSD care au votat împotriva exceptării de la plata accizei a micilor producători. Cei doi senatori sălăjeni, Gheorghe Pop (PSD) și Alexandru Vegh (UDMR) au votat pentru adoptarea legii.
Inițiatorii proiectului de lege, printre care se numără și deputații sălăjeni Lucian Bode, Iuliu Nosa și Seres Denes, susțin că, alături de alte băuturi tradiţionale româneşti, ”pălinca este în pericol de dispariţie sau pe cale de a deveni doar un produs exclusivist de lux”. ”Creşterea accizei la palincă, de la 1 septembrie 2013, loveşte în mii de ţărani care îşi produc băutura tradiţională pentru consum propriu şi care, în multe cazuri, trăiesc din asta. Ţăranii sunt nemulţumiţi de creşterea accizei, deoarece reprezintă încă un bir de neînţeles şi care omoară o tradiţie de secole. De cealaltă parte, micii producători acuză Guvernul că le omoară afacerile, forţându-i să se salveze în zona neagră a ilegalităţii”, mai spun semnatarii proiectului. Codul Fiscal prevede ca pentru ţuică şi rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie şi destinate consumului propriu, producătorii să plătească o acciză de o mie de euro la hectolitru de alcool pur. Iniţiativa va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.
Inițiatorul proiectului de lege, deputatul Lucian Bode, spune că, deși înainte de votul în plenul Senatului a discutat cu liderii grupurilor PSD și PNL, Ilie Sârbu, respectiv Crin Antonescu, și aceștia și-au dat acordul pentru susținerea inițiativei, aceasta a fost respinsă în cele din urmă. ”Am totuși convingerea că în Camera Deputaților voi obține votul majorității deputaților. O să fac tot ce îmi stă în putință să-i conving că un vot pentru acest proiect înseamnă de fapt un vot împotriva dispariției băuturilor tradiționale românești. Adoptarea inițiativei va aduce creșterea colectării taxelor la buget, scoțând din zona neagră 99 la sută din producția de băuturi tradiționale”, ne-a declarat deputatul Lucian Bode. Și deputatul Iuliu Nosa afirmă că va încerca să-i determine pe colegii social-democrați din Cameră să voteze pentru aprobarea legii.

99 la sută din pălinca românilor este comercializată ”la negru”
În prezent producătorii de băuturi tradiţionale româneşti sunt obligaţi să plătească, la o cantitate de peste 200 de litri de alcool la 50 de grade, o acciză extrem de mare şi anume 22 lei pe litru în condiţiile în care preţul de vânzare ajunge undeva la maxim 20 de lei pe litru. ”Pălincarii cred că reducerea substanţială a accizelor şi o lege mai blândă i-ar determina să intre în legalitate, cu atât mai mult cu cât datale oficiale arată că din 130 de milioane de litri de ţuică ce se fabrică în România anual, se impozitează 1 la sută, restul circulând la negru. Majorarea accizei va duce însă la scumpirea pălincii şi pe piaţa neagră, preţul acesteia urmând să urce cu preţul accizei”, a subliniat deputatul PDL Lucian Bode.

Leave a Comment