Oficial, numărul şomerilor sălăjeni este în scădere

Chiar dacă judeţul Sălaj este un judeţ mic, fără locuri de muncă şi cu şanse foarte slabe de angajare, numărul „oficial” şomerilor este în scădere. La finalul lunii septembrie numărul şomerilor înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj a fost de 5.156 de persoane, cu 463 de persoane mai puţin faţă de luna august.

Potrivit buletinului statistic lunar emis de AJOFM Sălaj, la finalul lunii trecute, rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului a fost de 4,91 la sută, mai mică cu 0,44 puncte procentuale faţă de luna august. Astfel, din cei peste 5.100 de şomeri înregistraţi la instituţie, un număr de 2.208 sunt şomeri indemnizaţi, iar 2.948 de persoane nu primesc indemnizaţie de şomaj. Ponderea şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor este de 57,2 la sută, a şomerilor indemnizaţi de 42,8 la sută, iar ponderea femeilor din numărul total de şomeri este 44,7 la sută. Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional, constituie ponderea cea mai mare a persoanelor care se adresează instituţiei în vederea găsirii şi ocupării unui loc de muncă, aceasta fiind de 62,8 la sută. Şomerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal reprezintă 29,2 la sută, iar cei cu studii universitare – opt la sută.
Conform AJOFM Sălaj, din punct de vedere al structurii pe grupe de vârstă, reprezentative sunt ponderile pentru grupa de vârstă cuprinsă între 40 şi 50 de ani – 25,1 la sută, categoria tinerilor sub 25 de ani – 25 la sută, urmată de categoria persoanelor cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani – 21,9 la sută, a celor cu vârsta de peste 50 de ani – 20,8 la sută şi a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 30 de ani – 7,2 la sută. Cei mai mulţi şomeri, peste 3.400, provin din mediul rural. În profil teritorial situaţia şomerilor sălăjeni se prezintă astfel: Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ALOFM) Zalău – 2.286 de persoane, ALOFM Jibou – 1.410 persoane şi ALOFM Şimleu – 1.460 de persoane.

Şomajul din Sălaj – locul 16 la nivel naţional

La nivel naţional, la finalul lunii septembrie 2013, rata şomajului a înregistrat valoarea de 4,86 la sută, cea mai mare rată fiind în judeţul Teleorman de 10,28 la sută, iar cea mai mică înregistrându-se în judeţul Ilfov 1,55 la sută, judeţul Sălaj situându-se pe locul 16.
În regiunea de Nord-Vest, cea mai mică rată a şomajului a fost înregistrată în judeţul Bihor – 3,27 la sută, urmată de judeţele Cluj – 3,38 la sută, Maramureş – 3,52 la sută, Satu-Mare – 4,22 la sută, Bistriţa Năsăud – 4,44 la sută şi Sălaj – 4,91 la sută.

Alte articole

One Thought to “Oficial, numărul şomerilor sălăjeni este în scădere”

  1. Zălăuan

    Sunt de-a dreptul ridicoli cei care calculează procentele de şomaj, în situaţia când jumătate din forţa de muncă nu-şi găseşte de lucru în ţară.
    Aproape jumătate din români îşi iau traista în băţ şi pleacă încotro văd cu ochii.
    Cică acum este „democraţie” !

Leave a Comment