Obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost respinsă de Senat

Senatorii au dezbătut şi votat, proiectul de lege care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă. După scandalul făcut cu o zi în urmă de parlamentarii AUR în comisiile de specialitate, nici şedinţa de plen nu a fost lipsită de incidente. Legea nu a strâns suficente voturi pentru a fi adoptată. Senatul este prima cameră sesizată. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, potrivit Digi24.

Proiectul a fost respins de Senat cu 67 de voturi „pentru” şi 60 de voturi „împotrivă”. Pentru adoptare, fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi. PSD şi AUR au votat împotriva proiectului de lege.

Proiectul merge la Camera Deputaţilor, care e cameră decizională.

Proiectul prevedea ca certificatul COVID să fie cerut pentru angajaţii de la stat şi privat. Raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile, mai precizează proiectul. După 30 de zile contractul de muncă poate fi desfăcut.

De asemenea, costul testelor COVID-19 este suportat de către personalul unităţilor publice.

Partidul Social Democrat, prin vocea senatorului Streinu Cercel, a anunţat că nu susţine proiectul de lege pentru că ar fi „greşit conceptual”. „Atât cei vaccinaţi, cât şi cei nevaccinaţi se pot infecta la fel de uşor. Noi introducem discriminare prin vaccinare”, a declarat Cercel, în plenul Senatului.

Senatorul AUR Claudiu Târziu a declarat că parlamentarii „votează împotriva poporului”. „Ne întoarcem în dictatură. Reglementările de azi sunt expresia unui stalinism feroce. Dacă veţi vota această lege veţi declanşa o criză socială cu potenţial exploziv. (…) Mor oameni vaccinaţi, atenţie cum votaţi. Vaccinul este un tratament experimental”, a declarat Târziu.

O declaraţie controversată a avut şi senatoare independentă Diana Şoşoacă: „Aţi întors România în epoca hitleristă. Numai evreii mai erau obligaţi să prezinte un act să intre la alimentară”, a spus aceasta, moment în care preşedinta Senatului Anca Dragu i-a tăiat microfonul.

PNL, USR şi UDMR au anunţat că susţin proiectul. „Măsurile propuse sunt simple şi eficiente. Nu încalcă drepturile românilor. USR va vota acest proiect”, a anunţat de la plenul Senatului Simona Spătaru. „Dacă OMS, state mai dezvoltate au hotărât că asta e o metodă să scădem rata infectării, nu văd de ce am avea altă poziţie. Sunt de acord cu testare cât mai mare, dar cred că în momentul de faţă vaccinarea e cea mai importantă”, a declarat şi senatorul PNL Gheorghe Carp.

Comisiile reunite juridică şi de sănătate au aprobat, marţi, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă privind introducerea certificatului digital COVID pentru angajaţii unor unităţi publice şi private.

Ce prevede proiectul de lege

– propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).

– personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

– personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

– se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi.

– şi vizitatorii acestor instituţii trebuie să se supună aceloraşi reguli.

-costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul unităţilor publice.

Sancţiuni prevăzute în proiect

– raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile. Suspendarea se constată prin dispoziţia scrisă a organului de conducere al unităţii. În situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu încetează de drept.

– suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează în cazul persoanei vaccinate cu cel puţin o doză de vaccin. În acest caz persoana vaccinată beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligaţia încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverinţa de vaccinare.

Prevederile nu se aplică autorităţilor şi instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti, fiindu-le aplicabile dispoziţiile Legii nr. 114/2021 privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

One Thought to “Obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost respinsă de Senat”

  1. Dorin

    Orice face pesedeul, numai sa incurce , iar un pic lucrurile.

Leave a Comment