Nicio solicitare pentru indemnizatia de crestere a copilului

Nicio solicitare pentru indemnizatia de crestere a copilului

Niciunul dintre salajenii care au devenit parinti, anul acesta, nu a solicitat indemnizatia de crestere a copilului. Potrivit reprezen-tantilor Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Salaj, pana ieri nu figura in evidentele institutiei nicio cerere pentru acest ajutor financiar.

Anul acesta nu am inregistrat nicio cerere pentru acordarea indemnizatiei de cresterea copilului. In mod normal, legea permite un concediu post natal pentru 42 de zile, din urmatoarea zi, potentialii beneficiari avand dreptul sa depuna dosarul pentru indemnizatia de cresterea copilului. La expirarea celor 42 de zile, parintii au un termen de 60 de zile in care pot solitita acest drept. Astfel ca, incepand de astazi, ar trebui sa se prezinte posibilii beneficiari pentru inregistrarea acestor cereri, a declarat consilierul juridic al AJPS Salaj, Marinela Cipleu.

In luna ianuarie 2011, au beneficiat de drepturile aferente lunii decembrie, anul trecut, pentru indemnizatia de cresterea copilului un numar de 2.228 de beneficiari, dintre care 1.899 fiind mame, iar 329 tatici.

Ordonanta de Urgenta aprobata la finele lui 2010 privind concediul si indemnizatia de crestere a copilului a adus noi reglementari pentru viitorii parinti. In acest context, femeile care nasc incepand cu 1 ianuarie 2011 vor trebui sa opteze pentru unul din doua tipuri de concediu instituite de Guvern. Una dintre optiuni prevede un concediu de un an si o indemnizatie de 75 la suta din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni, cu mentiunea ca aceasta nu poate fi mai mica de 600 de lei, dar nici mai mare de 3.400 lei. Cea de-a doua optiune ofera dreptul la un concediu de doi ani, cu plafon maxim de 1.200 de lei lunar.

In cazul copilului cu handicap, concediul pentru parinte se acorda tot pentru trei ani – asa cum era prevazut si in vechea lege, iar indemnizatia este de 75 la suta din venitul pe ultimul an. Si in aceasta situatie, plafonul ramane stabilit la minim 600 si maxim 3.400 de lei.

De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care in ultimul an anterior nasterii copilului s-au aflat in concediu medical, frecventeaza cursurile la zi ale invatamantului universitar, au beneficiat de indemnizatie de somaj ori s-au aflat in concediu cu sau fara plata de crestere a copilului.

Pentru parintii care au optat pentru concediul de un an, statul le ofera posibilitatea sa mai ramana acasa pana ce copilul va implini varsta de doi ani (exceptie face copilul cu handicap), insa in concediu fara plata.

Stimulent de intoarcere in campul muncii

In timp ce numarul de beneficiari de indemnizatii de cresterea copilului se ridica la cateva mii, doar 46 de salajeni au optat sa se intoarca in campul muncii, primind un stimulent lunar in cuantum de 100 de lei. Dintre acestia, 33 sunt mame si restul tatici. Astfel, pentru a convinge beneficiarii indemnizatiei mentionate sa se intoarca mai repede la serviciu, Guvernul a instituit un stimulent in bani pentru cele care opteaza pentru un concediu de un an, dar revin mai devreme la munca. Astfel, parintele care alege concediul de un an primeste de la stat o prima de 500 de lei lunar – pana ce copilul implineste varsta de doi ani – pentru reintoarcerea la serviciu, daca acest lucru are loc inainte de expirarea celor 12 luni de concediu. In toata aceasta perioada, plata indemnizatiei va fi suspendata. In cazul in care se opteaza pentru a doua varianta, de doi ani, stimulentul nu se va acorda in cazul revenirii mai devreme a mamei ori tatalui la serviciu.

Leave a Comment