Munca fără acte, plătită cu bani grei de angajatori

Pentru că au primit la muncă persoane fără a le întocmi acte de angajare, dar şi pentru alte deficienţe în domeniul Relaţiilor de Muncă (RM) şi a Sănătăţii şi Securităţii în Muncă (SSM), zeci de angajatori din judeţ au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale de peste 98.000 de lei. Amenzile au fost aplicate de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj în cursul lunii noiembrie.

După cum a explicat Mariana Pop, consilier Compartiment Comunicare şi relaţii cu publicul în cadrul ITM Sălaj, în domeniul RM au fost controlaţi un număr de 103 agenţi economici din care 42 au fost sancţionaţi, aplicându-se 15 amenzi şi 50 de avertismente. Astfel, dintre angajatorii controlaţi, şase au fost  sancţionaţi cu 60.000 de lei pentru munca fără forme legale, fiind identificate persoane fără a avea întocmite contracte individuale de muncă. De asemenea, au mai fost aplicate nouă amenzi în cuantum de 14.100 de lei pentru:nerespectarea dispoziţiilor privind repausul săptămânal, nerespectarea prevederilor privind munca suplimentară, nerespectarea prevederilor legale privind munca de noapte şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim pe economie. Tot în domeniul RM, inspectorii de muncă au constatat deficienţe pentru care au aplicat sancţiuni constând în avertismente. Este vorba despre: nerespectarea dispoziţiilor privind sărbătorile legale, nerespectarea obligaţiei de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare angajat, necompletarea elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic, respectiv netransmiterea acestora în termenele legale şi completarea registrului cu date eronate sau incomplete.

Potrivit aceleaşi surse, în domeniul SSM au fost controlaţi 62 de agenţi economici, aplicându-se cinci amenzi şi 50 de avertismente. Contravenţiile constatate, sancţionate cu amendă, de inspectorii de muncă, se referă la: lipsa autorizaţiei ISCIR pentru recipientele sub presiune, lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvirii profesionale pentru toate locurile de muncă şi a planului de prevenire şi protecţie şi neelaborarea de instrucţiuni proprii în domeniul SSM pentru toate activităţile desfăşurate. Deficienţele constatate sancţionate cu avertisment se referă la:neefectuarea controlului medical periodic, neutilizarea echipamentului individual de protecţie, lipsa semnalizărilor de securitate şi sănătate în muncă, nedesemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor şi de evacuare a lucrătorilor şi lipsa de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor.

La nivel naţional, în cursul lunii noiembrie în urma controalelor desfăşurate de inspectorii de muncă, în domeniul RM au fost sancţionaţi un număr de 1.528 de agenţi economici. S-au aplicat amenzi în valoare de 7.582.900 de lei, din care 5.380.000 de lei pentru munca la negru, fiind depistate 1.528 de persoane fără a avea întocmite contracte individuale de muncă.

Leave a Comment