Munca fără acte i-a lăsat pe angajatori cu buzunarele goale

Din cauza faptului că au primit la muncă persoane fără a le întocmi acte, nouă administratori ai unor societăţi comerciale cu capital privat din judeţul Sălaj au fost sancţionaţi de inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj cu amenzi în valoare totală de 140.000 de lei.

Potrivit unor informaţii furnizate de Mariana Pop, purtător de cuvânt al ITM Sălaj, amenzile au fost aplicate în cursul lunii octombrie ca urmare a unor controale şi campanii realizate de inspectorii instituţiei, la peste 200 de agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea în judeţ. Acţiunile de control s-au desfăşurat în domeniile relaţiilor de muncă (RM) şi sănătăţii şi securităţii în muncă (SSM). Astfel, în domeniul RM, din cei 137 de agenţi economici verificaţi, nouă s-au ales cu amenzi în valoare totală de 140.000 de lei pentru că au primit la muncă 16 persoane care nu aveau întocmite contracte individuale de muncă, iar un alt angajator a „încasat” o amendă de 1.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor privind munca suplimentară.

De asemenea, în domeniul SSM, inspectorii au verificat 69 de operatori economici. Dintre aceştia unul s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei pentru că nu a asigurat muncitorilor măsurile de electrosecuritate pe şantier. Potrivit purtătorului de cuvânt al ITM Sălaj, contralele realizate de inspectorii de muncă în cursul lunii octombrie s-au finalizat şi cu avertismente pentru: nerespectarea prevederilor legale privind repausul suplimentar; completarea registrului electronic cu date eronate sau incomplete; necompletarea elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic, respectiv netransmiterea acestuia în termenele legale; neefectuarea controlului medical periodic; lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăviri profesionale pentru toate locurile de muncă şi neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie.

One Thought to “Munca fără acte i-a lăsat pe angajatori cu buzunarele goale”

  1. Maria

    Locuri de munca ! Baza: contract legal! NU este MLM si nici joc piramidal! Cautam operatori online care pot castiga cel putin 300 de dolari lunar, muncind doar 3 ore pe zi Pentru detalii, trimiteti textul „Info” la adresa de email: fam_serdean@yahoo.com

Leave a Comment