Modul în care parfumul îți poate îmbunătăți starea mentală

Te-ai întrebat vreodată de ce un anumit parfum are un efect calmant asupra ta? De ce un parfum te face să te simți bine sau rău, în privința asta?

Fără a nu fi subestimat, simțul mirosului este unul dintre cele mai puternice simțuri pe care le ai. Este strâns legat atât de memorie, cât și de emoție și ceea ce miroși poate avea un impact psihologic imens.

Parfumierii sunt, de la sine înțeles, dedicați din toată inima să ofere o asociere pozitivă între un miros și felul în care te face să te simți. În acest articol, vom vorbi despre aromachologie, pentru a înțelege cum putem folosi parfumuri arăbești în acest timp fără precedent pentru a nu doar mirosi grozav, ci și pentru a explora modul în care îl putem folosi pentru a ne îmbunătăți bunăstarea.
Ce este aromacologia?
Pur și simplu, aromacologia este studiul științific din spatele beneficiilor psihologice ale aromelor (literalmente aromă + psihologie). Se aprofundează în impactul psihologic pe care un miros îl poate avea asupra creierului. Adesea confundată cu aromaterapia, aromacologia se concentrează pe reacția diferitelor arome pe care suntem expuși să le avem asupra sistemului nostru nervos.

Deși este legată de sănătatea minții noastre, aromaterapia este de fapt mai mult despre un tratament de vindecare holistică, care utilizează extracte naturale de plante, pentru a trata afecțiunile comune. Uleiurile esențiale utilizate în aromaterapie au fost mult timp legate de efectele calmante pe care le au asupra sănătății noastre emoționale.
Cum se încadrează parfumul în asta?
În timp ce, în aromaterapie, aromele provin doar din uleiuri esențiale, aromacologia privește aromele în ansamblu, incluzând atât ingrediente naturale, cât și ingrediente sintetice (combinația ambelor sunt utilizate în mod obișnuit în parfumerie). Când ne uităm la parfumuri în special, ne referim adesea la rolurile pe care anumite parfumuri le joacă în memoria noastră, exemplu parfumuri arabesti.

Creierul tău înregistrează mirosuri ca și cum ar scrie într-un jurnal – miroase un parfum și memoria ta va înregistra acest lucru, astfel încât data viitoare când vei mirosi același parfum, te poate duce înapoi la prima experiență, fie ea pozitivă sau negativă. Un parfum îți poate aminti de o persoană – o îmbrățișare intimă pe care ați avut-o, acolo unde parfumul a rămas pe nas. Adesea parfumul pe care îl asociezi cu mama, tatăl sau casa ta ar fi unul de siguranță, nostalgie și fericire. Există un motiv pentru care mulți soldați din timpul celui de-al doilea Război Mondial au luat batiste parfumate cu parfumul persoanei dragi – astfel încât să se poată simți aproape de ei în vremuri teribile. Momente de acest fel ne ajută să înțelegem cu adevărat puterea pe care o pot avea parfumurile asupra bunăstării noastre mentale.
Dar dacă parfumul este atât de personal, cum putem avea o reacție colectivă cu ceilalți?
Anumite mirosuri pot provoca o anumită reacție colectivă în rândul unui grup de oameni. Acest lucru se datorează probabil normelor culturale și sociale. Să luăm, de exemplu, lămâia. Acest lucru evocă senzația de prospețime pentru mulți – poate în mare parte datorită faptului că este atât de frecvent utilizată atât în produsele de igienă personală, cât și în cele de uz casnic. Același lucru s-ar putea spune despre mentă și asocierea sa cu senzația de răcoros, curat și revigorat, probabil de la utilizarea sa pe scară largă în pastă de dinți.
La ce ingrediente de parfum ar trebui să mă uit dacă doresc să-mi îmbunătățesc bunăstarea mentală?
Acest lucru va fi în mare măsură foarte personal și va depinde de propria asociere cu un miros, dacă îți promovează relaxarea sau nu. Nu există o regulă scrisă reală. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, casele de parfumuri au găsit o modalitate excelentă de a explora diferite emoții – familiile de parfumuri. Acesta ar putea fi un loc bun de început atunci când explorezi ce parfum va fi cel mai bun pentru bunăstarea ta mentală.

● Parfumuri florale – cele mai bune pentru promovarea purității și eliberarea stresului
● Parfumuri lemnoase – cele mai bune pentru a te simți puternic și reasigurat
● Parfumuri marine – cele mai bune pentru calmarea și resetarea minții
● Parfumuri fructate – cele mai bune pentru trezirea și energizarea minții