Ministerul Sanatatii nu va taxa eliberarea certificatelor de competenta

Ministerul Sanatatii nu va taxa eliberarea certificatelor de competenta

Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat ca nu a introdus si nici nu va introduce o taxa pentru eliberarea certificatelor de conformitate pentru medicii si asistentii medicali care vor sa profeseze in spitale sau unitati sanitare din strainatate. “Nu am luat in calcul o asemenea posibilitate. Nu vom introduce taxa pentru eliberarea certificatelor nici in martie, nici in aprilie, asa cum am inteles ca se zvoneste”, a declarat ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

Precizarea a venit si ca urmare a numarului tot mai mare de solicitari pe care autoritatile din sistemul sanitar le primesc de la medici si sistenti medicali care vor sa isi incerce norocul muncind in unitati medicale din strainatate.

Asemenea cazuri se intalnesc si in Salaj, in perioada 1 septembrie 2010 – 4 februarie 2011 fiind depuse la sediul Directiei de Sanatate Publica Salaj peste aproximativ 30 de solicitari privind eliberarea certificatelor de competenta. Totusi, desi au cerut actele respective, nu se poate sti data la care respectivii angajati din sistemul sanitar salajean vor pleca la munca in strainatate, acest lucru fiind influentat de piata locurilor de munca din celelalte tari. De asemenea, depinde de fiecare caz in parte daca posturile ocupate in prezent de solicitanti vor ramane vacante dupa plecarea lor. Mai exact, angajatii pot alege sa demisioneze si sa plece din tara definitiv sau pot solicita concediu fara plata, timp in care merg sa lucreze intr-un alt stat.

Migrarea fortei de munca din spitalele de stat peste granita este un fenomen care a luat amploare in ultimii ani si care devine imposibil de controlat, atata vreme cat salariile din Sanatate raman la nivelul actual, iar conditiile de munca nu se imbunatatesc substantial. In acest context, certificatele de competenta, care atesta experienta profesionala ceruta de normele comunitare pentru recunoasterea calificarii in celelalte state membre UE, sunt absolut necesare celor atrasi de profesarea meseriei peste granita.

Din 2007, dupa aderarea Romaniei la UE, conform directivelor europene, Ministerul Sanatatii a inceput eliberearea documentelor respective, dar, incepand cu septembrie 2010, certificatele pot fi solicitate si la Directiile de Sanatate Publica.

Leave a Comment