Secretarul de stat Adrian Radulescu, la Zalau: Platile pe suprafata vor fi platite inainte de termen

Secretarul de stat Adrian Radulescu, la Zalau: Platile pe suprafata vor fi platite inainte de termen

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale intentioneaza sa finalizeze platile pe suprafata catre fermieri in martie, cu trei luni mai repede decat termenul limita, conform precizarilor facute vineri, de Adrian Radulescu, secretar de stat in acest minister, la Zalau, in cadrul unei intalniri cu agricultorii din Salaj. Au fost prezente la sedinta si autoritatile judetene: prefectul judetului Salaj, Vegh Alexandru, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Ioan Bujita, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Virgil Turcas, si alti invitati.

Reprezentantul ministerului a subliniat faptul ca in 2010 s-a reusit plata, in termen, a 98 la suta din subventiile acordate agricultorilor prin intermediul APIA, Romania fiind astfel unul din cele patru state din UE care au reusit sa faca platile la timp.

Discutand despre sub-ventiile pe suprafata, deja am finalizat plata pentru 800.000 de fermieri. Dorim ca pana la 1.100.000 de fermieri sa-i platim in luna februarie, iar in luna martie sa ne mai ramana 80.000 de fermieri. Dorim ca in martie sa incheiem platile pe suprafata si nu la 30 iunie, care este termenul limita. De asemenea, la 30 iunie dorim sa fim pregatiti sa va eliberam adeverinte, pentru cei care doriti sa va luati credit pentru anul agricol 2011, sa puteti beneficia pentru lunile iulie, august, septembrie la productia neterminata, sa aveti banii necesari sa incepeti activitatea noului an, a precizat secretarul de stat.

Radulescu a adaugat faptul ca este foarte important ca banii sa ajunga la agricultori azi, adica atunci cand este nevoie de ei, si nu maine, pentru ca maine este prea tarziu, si poimaine nu mai folosesc aproape la nimic.

In ceea ce priveste nivelul subventiilor acordate agri-cultorilor de catre Uniunea Europeana, secretarul de stat a atras atentia celor prezenti ca, desi din punctul de vedere al Uniunii se puteau plati sume mai mari, statul roman a platit doar atat cat si-a putut permite, dar ca, in perioda 20144-2020, aceste sume vor creste, putand ajunge, de exemplu, in cazul subventiei pe suprafata, la 210-220 euro pe hectar.

Camera Agricola – interfata intre fermieri si Minister

In acelasi cadru, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a subliniat importanta Camerelor Agricole pentru fermieri, in contextul necesitatii asocierii fermierilor romani pentru a face fata concurentei din Uniunea Europeana.

Camera Agricola este o institutie care nu este a statului, este institutia dumneavoastra, privata, non-guvernamentala. Daca pana acum nu ati avut o institutie, acum aceasta institutie se numeste Camera Agricola. Camerele Agricole vor fi zonale, judetene, regionale si nationala. Ce este important sa stiti despre Camera Agricola – sunt membri ai Camerei Agricole toti agricultorii care primesc subventii pe diferite forme de la stat, pe animale, pe suprafata si asa mai departe. Nu pot fi alesi decat dintre acestia conducatorii Camerelor Agricole. Alegerile se vor face prin vot. O sa fie dintre dumneavoastra cei care doresc sa candideze pentru presedintia acestor Camere. (…) Foarte important este sa nu va uitati la coloratura lor politica ci sa uitati la ce-a facut si ce poate sa faca pentru dumneavoastra. Va alegeti fraieri, asa veti fi reprezentati. Va alegeti oameni buni, este treaba dumneavoastra. Aceasta chestiune sta in mana dumneavoastra, a precizat secretarul de stat, care a adaugat faptul ca institutia mentionata va fi interfata intre agricultori si Ministerul Agriculturii.

Radulescu a recomadat fermierilor ca, odata ales, presedintele Camerei Agricole judetene sa fie respectat, pentru ca e vointa majoritatii.

Conform sursei citate, Camerele Agricole vor fi finantate din cotizatiile membrilor, care nu trebuie percepute ca un bir ci ca o suma stabilita de comun acord de agricultori, ce trebuie platita ca aceste institutii sa functioneze in interesul agricultorilor, angajand specialisti in domeniu.

Nu in ultimul rand, Radulescu a acuzat lipsa totala de progres in ultimii 20 de ani in agricultura romaneasca, in conditiile in care fermierii nu au dorit sa se asocieze iar in alte tari din Uniunea Europeana agricultura este facuta numai in sistem asociativ.

Intelegeti ca ne luptam cu niste structuri, intr-o piata comuna care lucreaza cu doua viteze. Romania, cu agricultori independenti – care-i mai musculos – iar ei cu asociatii. Nicio sansa nu vom avea in fata lor, din toate punctele de vedere. Eu regret ca in acesti 20 de ani progresul este zero barat si pe programe si pe tot. Individualitati, cativa care s-au trezit, marea masa a ramas jos si asta nu inseamna progres. Sa stiti ca daca avem varfuri si restul sunt jos asta nu inseamna progres. Despre asociere n-am invatat nimic, a conchis Adrian Radulescu, adaugand ca scopul camerelor agricole este asocierea intre fermieri, pentru o mai mare putere in fata concurentei din statele membre Uniunii Europene.

Leave a Comment