Minim 15 ani de muncă pentru a obţine dreptul la pensie!

Sălăjenii care se apropie de vârsta pensionării şi nu au cel puţin un stagiu de cotizare de minim15 ani nu vor putea beneficia de pensie. Este vorba despre persoanele care nu au realizat venituri în baza unui contract de muncă şi nu au plătit contribuţia la fondul de pensii. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj, pentru a putea avea un stagiu minim de cotizare în sistemul public de pensii, 15 ani, persoanele în cauză se pot asigura în baza unui contract. Acesta se încheie la instituţia precizată, iar contribuţia lunară aferentă, care trebuie achitată de asiguraţi, este de 247 de lei lunar pentru un venit de 938 de lei. De asemenea, nivelul maxim al venitului lunar asigurat este de 13.405 de lei, iar contribuţia arefentă – 3.526 de lei. Potrvit legislaţiei în vigoare, persoanele care nu au un stagiu minim de cotizare nu vor putea beneficia nici măcar de pensia minimă garantată în valoare de 400 de lei lunar. Contractul de asigurare îi ajută pe cei în cauză să beneficieze şi de alte facilităţi, bilete de tratament la preţ redus, ajutor de înmormânatare şi pensia de invaliditate. Contractele se încheie la sediul CJP Sălaj în baza actului de identitate şi produce efecte imediat după înregistrare. Plata aferentă contractului se poate realiza în numerar la casieria instituţiei până în data de 25 a fiecărei luni şi se poate face şi anticipat, iar în cazul rezilierii contractului de asigurare, contribuţiile de asigurări sociale nu se restituie, stagiul de cotizare fiind valorificat la stabilirea drepturilor la pensie. În prezent în evidenţa instituţiei se află un număr de 600 de sălăjeni care şi-au încheiat contracte de asigurare.

Alte articole

3 Thoughts to “Minim 15 ani de muncă pentru a obţine dreptul la pensie!”

 1. Tăunul

  În această ţară sunt nişte lepre care primesc pensie chiar dacă lucrează numai 5 ani. Aţi ghicit, este vorba de porcii de parlamentari care, pentru 5 ani de putorit în Casa Poporului, primesc 1500 lei, mai mult decât primeşte un profesor, inginer sau medic, după peste 40 de ani de muncă. Cică, aşa-i în democraţie. Români, treziţi-vă, să-i luăm de curul pantalonilor !

  1. Anonim

   Asa este. Pnetru trei mandate de puturosit si tras basini in fotolii, primesc 45 de milioane „vechi”, ca amaratul asa stie, de bani vechi..si asa suna si mai dureros. Intretinem un mamut lenes si sfidator si intre timp punem termene si limite de ani vechime, de varsta, de boala de tot ce e posibil, doar ca sa lovim in prostime, cum ne zic astia. Rusine si afara cu voi, leprelor! Nu va mai alege nisi Sulea spatarul, la munca cu voi , nu v-au fost deajuns pensiile acum vreti si salarii dublate. Nu va e frica ca va bate Dumnezeu in capetele alea mari si patrate? N-ati avea noroc in veci!

 2. Anonim

  noroc ca avem clase sociale privilegiate, cacirestul suntem asistati sociali

Leave a Comment