Mii de fermieri salajeni vor fi controlati de inspectorii APIA

Mii de fermieri salajeni vor fi controlati de inspectorii APIA

Fondurile destinate agricultorilor pot fi pierdute daca acestia nu aplica in mod corespunzator tehnologia de lucru sau daca au cultivat altceva fata de ceea ce au declarat. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, i-a avertizat pe fermieri ca nu vor mai beneficia de subventii daca nu cultiva pamantul la timp ori daca nu respecta structura culturilor anuntate in solicitarea de finantare.

Cine nu mai aplica tehnologia pamantului cum trebuie nu mai primeste subventii. Nu poti sa vorbesti de seceta daca tu nu ari cum trebuie. Noi acum le dam subventiile la nivelul celui care a lucrat la timp“, a aratat ministrul Agriculturii. Subventiile pe care le primesc agricultorii insumeaza 179 de euro pentru un hectar, respectiv,103 de euro pentru terenurile nelucrate, la care se adauga 76 de euro daca au fost infiintate culturi.

Veridicitatea datelor prezentate, pentru subventiile acordate fermierilor salajeni a fost verificata, prin sondaj, de catre inspectorii Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura Salaj. Din cele sustinute de directorul APIA Salaj, Virgil Turcas, anul trecut nu s-au depistat inadvertente majore, doar unele mici neconformitati legate de suprafete. Anul acesta, prin metoda teledetectiei vor fi verificati 6.000 de fermieri, din totalul celor 24.686 din judet care au depus cereri pentru subventii la APIA. Pe de alta parte, se vor constitui zece echipe de inspectori si reprezentanti ai unitatilor administrativ-teritoriale care se vor deplasa in teren, la un alt esantion de fermieri, pentru a masura suprafetele declarate si pentru a verifica tipul culturilor insamantate.

Fermierii stiu ca trebuie sa respecte suprafetele si culturile la care s-au angajat. Pentru cei care au dorit sa schimbe structura culturilor a existat un termen, in luna iunie, cand puteau sa ne anunte ca vor sa faca o modificare. Daca nu au facut-o, se vor aplica sanctiuni pentru neregulile depistate, respectiv, suma cuvenita va fi diminuata in functie de suprafata fermei, a spus Virgil Turcas.

Alte articole

Leave a Comment