Medii de cultura fabricate in Romania!

Mediile de cultura lichide si mediile de cultura solide

In functie de cerintele de crestere ale bacteriilor si de informatiile pe care omul de stiinta spera sa le obtina, diferite tipuri de medii de crestere sunt disponibile, de la Sanimed, pentru cultivarea bacteriilor. Cultivarea inseamna cresterea bacteriilor intr-un mediu de laborator microbiologic, iar mediile de cultura contin nutrienti si alte substante necesare pentru a cultiva bacteriile. Exista mai multe caracteristici pe care orice mediu de cultura trebuie sa aiba.
Caracteristici de baza ale mediilor de cultura bacteriene oferite de Sanimed:
Mediul trebuie sa fie steril inainte de a fi inoculate pentru a asigura ca bacteria cultivata este singurul tip de bacterii prezent. Acesta trebuie sa furnizeze, de asemenea, tot ceea ce ii trebuie culturii bacteriene pentru a trai si a creste.
Desi exista o mare varietate de diferite formulari de medii, toate mediile de cultura Sanimed pot fi impartite in doua categorii de baza: lichide si solide.
Cultivarea culturilor bacteriene in bulion pentru culturi nutritiv
Bulionul nutritiv este un mediu lichid de crestere bacteriana din extract de vita pudra si lanturi scurte de aminoacizi care au fost dizolvate in apa. Mediul lichid este convenabil pentru a cultiva bacterii in tuburi de testare si poate dezvalui informatii despre cerintele de oxigen ale bacteriilor cultivate.
Bacteriile care necesita oxigen vor creste aproape de suprafata apei, iar cele care nu pot tolera prezenta oxigenului vor creste in partea de jos a tubului de testare.
Cultivarea culturilor bacteriene in medii solide
Uneori medii de crestere solide, mai degraba decat lichide, sunt necesare. Mediile bulion pot fi facute solide prin adaugarea de agar, un gel precum polizaharida (zahar mare) extras din alge rosii. Bulionul cu aproximativ 1,5% agar adaugat va fi lichid la incalzire, dar solid la temperatura camerei, facandu-l usor de turnat intr-un vas sau intr-un tub de testare atunci cand este cald. Solutia devine solida odata racita.
Atunci cand agarul nutritiv este turnat in tuburi de testare este adesea lasat sa se raceasca cu eprubetele pozitionate la un unghi, ceea ce rezulta in tuburi inclinate sau „pante”. Pantele sunt la indemana prin faptul ca ofera o suprafata mare de crestere bacteriilor aerobe (utilizatoare de oxigen), precum si o zona de agar solid in care bacteriile anaerobe (cele care nu folosesc oxigenul) pot fi cultivate.
Mediile care au fost formulate pentru a fi solide la temperatura camerei, prin adaugarea de agar, au cuvantul „agar” in numele. Agar nutritiv este termenul pentru agar care a fost combinat cu solutie nutritiva.
Bacteriile nu pot digera agarul, iar combinatia bulion-agar contine apa, nutrienti si adesea agenti tampon pentru a ajuta la reglarea pH-ului, toate oferind in acelasi timp o suprafata solida pentru cresterea bacteriilor. Bacteriile ce cresc pe suprafata de agar isi dezvaluie morfologia coloniei lor – aspectul lor caracteristic atunci cand cresc intr-un grup de bacterii care au aparut de la o celula parinte. Capabilitatea de a vedea morfologia coloniei unei specii poate oferi informatii utile, chiar daca generale, cu privire la identitatea bacteriilor necunoscute.

Leave a Comment