Mielul de Paşte – mai scump decât anul trecut

Mielul de Paşte - mai scump decât anul trecut

Cu două luni înainte de Paşte, pe sălăjeni îi aşteaptă o veste deloc încurajatoare în ceea ce priveşte meniul pascal: carnea de miel pe care tradiţa cere să o avem pe masă este cu 20-30 la sută mai scumpă ca anul trecut, când kilogramul de carne de miel se vindea, în piaţă, cu circa 20 de lei, iar preţurile sunt deja, cel puţin teoretic, bătute în cuie.

Situaţiile fericite din anii trecuţi, când kilogramul de carne se mai ieftinea, dacă înghesuiala nu era prea mare prin pieţe şi în faţa galantarelor, nu mai sunt la îndemâna multor crescători de oi, care nu vor mai fi dispuşi în 2011 să facă acest lucru.

Crescătorii trebuie să îşi acopere investiţia

Asta – din cauză că în ultimul an, crescătorii s-au lovit de costuri mai mari pentru afacerile lor, aduse de scumpirile multiple şi în aproape toate domeniile. Preţul furajelor este unul din motivele pentru scumpirea cărnii de miel, în 2011, dar au apărut şi diverse cheltuieli, mai mult sau mai puţin neprevăzute. Crescătorii se plâng că nu doar că au fost nevoiţi să achiziţioneze porumb la preţ mai mare, dar că mâna de lucru şi combustibilul au impus scoaterea a tot mai mulţi bani din buzunare. În plus, la toate acestea se va adăuga şi preţul crotaliilor, obligatorii conform legislaţiei în vigoare, dar care trebuie achitate tot de către crescători, nemaifiind subvenţionate din acest an, de stat. Începând cu 1 ianuarie, deţinătorii animalelor, atât din exploataţiile comerciale, cât şi din cele nonprofesionale, trebuie să suporte costul crotaliilor care se aplică animalelor proprii, costuri care se văd automat în preţul mielului.

Unul din crescătorii sălăjeni care se pregăteşte să scoată pe piaţă miei în perioada sărbătorilor pascale, Cornel Mureşan, ne-a declarat că va vinde kilogramul de carne cu circa 25-30 de lei, acesta fiind preţul pe care trebuie să îl practice pentru a-şi recupera banii investiţi în afacere în ultimele luni. „Nu a fost o iarnă deosebit de grea, cu temperaturi care să ne facă probleme, dar am cheltuit bani mulţi pe furaje, pe combustil. Nu este uşor să scoţi mereu bani din buzunar, pentru una, pentru alta. În plus, când creşti animale, trebuie să te ocupi de asta zi de zi şi să te implici direct. Altfel nu se poate”, a spus Cornel Mureşan.

Scumpirile nu sunt deloc pe placul crescătorilor, dat fiind că vor însemna clienţi mai puţini.

Exportatorii stau cel mai bine

Potrivit specialiştilor, un preţ corect, care ar acoperi toate cheltuielile de peste an, este de 33 de lei/kilogram, piaţa urmând să regleze într-un final preţul mieilor din acest an. Situaţia cea mai bună este pentru crescătorii care nu se limitează doar la piaţa internă, ci exportă şi peste graniţă. Pentru export, kilogramul de carne, în viu, este în jur de 2,5 euro, sumele pe care le obţin fiind acceptabile şi acoperind, în mare parte, cheltuielile făcute peste an cu creşterea animalelor.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Devoltare Rurală (DADR) Sălaj, Ioan Bujiţă, ne-a declarat că au existat cereri de peste hotare, în perioada decembrie – ianuarie, din partea unor firme arabe. „Mieii trebuiau, totuşi, să îndeplinească anumite condiţii: să fie din rasa Merinos sau miei de carne şi să cântărească în viu peste 45 de kilograme, astfel încât carcasa să rămână undeva în jurul a 23 de kilograme”, a declarat Ioan Bujiţă.

Directorul DADR Sălaj a mai spus că acei crescători sălăjeni care au exportat miei au exploataţii destul de mari, preţul la care au reuşit să vândă animalele fiind de 7-7,2 lei/kilogram, în funcţie de cum au reuşit să negocieze cu cumpărătorii.

În ceea ce priveşte preţul la care se va vinde mielul de Paşte, Bujiţă a precizat că nu are, deocamdată, nicio informaţie în acest sens. „Abia acum am ajuns la jumătatea perioadei de fătare. În judeţ, cel mai probabil mieii vor fi comercializaţi de fermierii mici, care au în bătătură circa 15 – 20 de miei. O parte vor dori să vândă pentru a-şi recupera investiţia de peste an, iar alţii pentru a putea colecta laptele şi a-l valorifica”, spus directorul DADR.

Potrivit acestuia, brânzeturile sunt căutate în această perioadă şi crescătorii de animale preferă să vândă în martie caş la preţ de 20 de lei/kilogram, decât să aştepte până în aprilie, când vor reuşi să îşi vândă marfa la 10-15 lei/kilogram.

Leave a Comment