Maladia Alzheimer, depistata printr-un test oftalmologic

Maladia Alzheimer, depistata printr-un test oftalmologic

Boala Alzheimer ramane, in secolul XXI, una din problemele domeniului medical asupra caruia inca nu s-a facut lumina. Greu de tratat, odata depistata, maladia afecteaza persoanele ajunse la varsta a treia.

O veste buna pentru domeniul sanitar este adusa, totusi, de cercetatorii britanici, care au dezvoltat un test oftalmologic prin care pot diagnostica maladia Alzheimer si cu 20 de ani inainte de aparitia primelor simptome

Cercetatorii britanici au dezvoltat testul oftalmologic respectiv dupa ani de studii, evaluarea permitand diagnosticarea maladiei Alzheimer chiar si cu 20 de ani inainte de aparitia primelor simptome – se arata pe site-ul dailymail.co.uk. Testul este unul simplu ca procedura si nu presupune costuri mari, astfel incat va fi accesibil categoriilor largi de populatie. Mai mult, specialistii britanici au anuntat ca testul respectiv ar putea deveni, in 3 ani, parte din examenul de rutina oftalmologic.

Tehnica este testata in prezent la University College din Londra. Concret, sunt utilizate niste substante, sub forma de picaturi, care sunt puse in ochi. Cu ajutorul picaturilor, cercetatorii britanici au aratat ca volumul de celule distruse din retina ochiului corespunde numarului de celule moarte din creier. Testele au mai aratat ca celulele incep sa moara cu 10 – 20 de ani inainte ca simptomele maladiei sa fie vizibile.

Tratament de milioane

Anuntul facut de cercetatorii britanici este cu atat mai important cu cat maladia Alzheimer, care afectaza persoanele ajunse la varsta a treia, este prea putin cunoscuta in mediul medical, iar tratamentul este extrem de costisitor. In Romania, familiile care au un membru diagnosticat cu aceasta boala trebuie sa cheltuiasca lunar milioane de lei, intrucat tratamentul nu este cuprins in vreun program national si nu este suportat din bugetul de stat. Potrivit reprezentantilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj, unele medicamente sunt gratuite, dar totul depinde de reteta pe care o scrie medicul. Si cum un bolnav are nevoie de mai multe tipuri de medicamente administrate simultan, nu toate din acestea sunt compensate. Pretul lor normal este mai mare ca la produsele obisnuite dar familia trebuie sa le cumpere pentru a se asigura ca bolnavul este ingrijit corespunzator si ca boala nu se agraveaza.

O problema este si faptul ca medicamentele compensate fac parte, in general, din categoria celor ieftine, pe care medicii le prescriu rar, avand in vedere ca pe piata au aparut medicamente straine, mult mai eficiente, dar si cu un pret ridicat.

Leave a Comment