Lipsă de respect: suportăm afişajul nesimţit al partidelor cu mult înaintea debutului campaniei electorale

La alegeri noi, obiceiuri vechi: de mai bine de două săptămâni, aşadar, cu destul timp înaintea debutului campaniei electorale, Sălajul este sub asediul afişajului electoral care, chiar dacă nu este pedepsit de lege, este total lipsit de respect faţă de alegător sau cetăţenii care nu doresc să participle la vot. Partidele politice – vorbim de toate, fără excepţie-  nu au nicio legătură măcar cu legea bunului simţ, dacă de legea electorală, oricum permisivă din acest punct de vedere, nu ţin cont. Bannere uriaşe, afişe gigantice cocoţate pe clădiri şi pe panouri electorale, la intrare, ieşire cât şi în centrul municipiului, „încântă” deja de multă vreme electoratul sălăjean. Oamenii nu mai găsesc, în acest fel, niciun raţionament în momentul de debut „oficial” al campaniei electorale, de vreme ce peste tot bannerele cu candidaţii, şefii de partid ori cei care susţin partidele “independenţi” fiind, îi îndeamnă şi chiar determină pe oameni să ia o decizie înainte ca acest lucru să fie făcut în mod legal şi onest.

Toate partidele au plantat bannere în oraşe, pe şoselele judeţului şi, fireşte, în municipiu, care mai de care mai mari şi mai convingătoare decât celelalte, lucru care pare să-i deranjeze pe localnici. „- Ce caută ăsta aici (panoul de pe hotelul Porolissum aparţinând PMP n.r.), ne-a întrebat un vârstnic, văzând că fotografiem panoul răstignit pe peretele hotelului. „- Campania începe pe 11, au voie să pună asemenea afişe, cât două etaje, deşi campania nu a început? Pentru ce mai există legea electorală, vrem să ştim şi noi. Chiar ne fraiereşte toată lumea?” s-a întrebat, retoric, zălăuanul. Biroul Electoral Judeţean nu poate aplica sancţiuni pe perioada de precampanie, ci strict în perioada campaniei electorale, ştiut fiind faptul că doar autorităţile locale au competenţa să dispună măsuri şi să decidă dacă aceste panouri trebuie date jos sau nu. Practic, tot municipiul este tapetat cu bannere şi afişe, de la locuinţele şefilor de partide, care şi-au postat pe porţi şi ferestre afişe electorale, până la clădirile din oraş, Blocul Scala, Hotelul Porolissum, intrările şi ieşirile din oraş, toate cartierele municipiului, platoul de marmură etc.

Chiar dacă legea nu prevede în mod expres sancţiuni – un lucru inadmisibil şi care face inutil orice start oficial al campaniei electorale – ar trebui să existe un minimum de bun-simţ şi respect faţă de cetăţeni, de alegători şi opţiunea lor, şi, nu în ultimul rand, faţă de aspectul municipiului şi de spaţiul public ocupat abuziv în acest fel. Executate  la dimensiuni megalitice, ca să vadă tot poporul,  şi aşezate pe suporturi empirice, făcute cu cel mai desăvârşit prost-gust şi trântite pe suprafeţe care au o cu totul altă destinaţie, bannerele electorale şi corturile dovedesc, fără nicio tăgadă, disperarea şi prefăcătoria cu care formaţiunile politice se pregătesc pentru aceste alegeri. Ce nu înţeleg partidele noastre  este faptul că un astfel de “marketing” electoral face mai mult rău, cu atât mai mult cu cât este băgat cu de-a sila pe gâtul alegătorilor, fără respectarea unor reguli urbanistice de bază şi prin sufocarea spaţiului din oraş, care nu este domeniul privat şi nici parcelă de partid, spaţii care trebuie să aibă o cu totul altă destinaţie decât aceea de suport pentru capetele uriaşe, decolorate de timpuri, care promit aceleaşi bazaconii de peste 25 de ani.

 

One Thought to “Lipsă de respect: suportăm afişajul nesimţit al partidelor cu mult înaintea debutului campaniei electorale”

  1. Tăunu

    Florine, să ştii că partidele cunosc că sunt dispreţuite de populaţie. Însă ei se bazează pe masa lor de manevră, cei cu ajutor social de la primărie, cei cu pensii speciale sau grupe de muncă, eventual cei îndobitociţi religios. PSD, de exemplu speră să-l pună pe Dragnea prim-ministru, un fost ciumete portocaliu ajuns mare bogătan în Teleorman, aceeaşi spiţă cu Videanu, ăştia-s, cică, de stânga. Ţara nu are nevoie de astfel de regim.

Leave a Comment